Måndag 27 Jun
Stockholm

Betsy, 41, bjöd in sina älskade på stor fest för att ta farväl – för alltid

Betsy Davis led av sjukdomen ALS, som har uppmärksammats över hela världen i samband med The Ice bucket challenge.
1 av 6
Betsy Davis led av sjukdomen ALS, som har uppmärksammats över hela världen i samband med The Ice bucket challenge. Foto: TT BILD
Hon planerade sin avskedsfest i tre månader.
2 av 6
Hon planerade sin avskedsfest i tre månader. Foto: TT BILD
I två dagar var släkt och vänner samlade till en stor avskedsfest.
3 av 6
I två dagar var släkt och vänner samlade till en stor avskedsfest. Foto: TT BILD
Det fanns bara en regel under festen: ingen fick gråta inför värdinnan.
4 av 6
Det fanns bara en regel under festen: ingen fick gråta inför värdinnan. Foto: TT BILD
Betsys leende strålar på bilderna, men hon var svårt sjuk och hade bestämt sig för att nyttja den nya lagen i Kalifornien som tillåter assisterat självmord.
5 av 6
Betsys leende strålar på bilderna, men hon var svårt sjuk och hade bestämt sig för att nyttja den nya lagen i Kalifornien som tillåter assisterat självmord. Foto: TT BILD
Vänner dök upp från hela landet och tog med sig instrument och spelade på för henne under de sista timmarna i livet.
6 av 6
Vänner dök upp från hela landet och tog med sig instrument och spelade på för henne under de sista timmarna i livet. Foto: TT BILD

Den fantastiska men vemodiga festen hade planerats i flera månader. Den enda regeln under festen var att ingen fick gråta inför värdinnan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I juli skickade konstnären Betsy Davis, 41, från Kalifornien, USA, ett mail till sina närmaste vänner och släktingar och bjöd in dem till en stor tvådagarsfest. I inbjudan kunde gästerna läsa följande text:

"Omständigheterna kring den här festen är nog olik alla andra fester ni har blivit inbjudna till och den kommer att kräva en del emotionell styrka, fokus och öppenhet av er."


Det fanns bara en regel under festen: Ingen fick gråta inför värdinnan.

Det här låter verkligen som allt annat än ett festligt upplägg. Och nog hade festen ett klart svart tema i grund och botten.

Värdinnan Betsy led nämligen av sjukdomen ALS, den sjukdom som uppmärksammades i samband med populära Ice bucket challenge tidigare.

Festen hon bjöd in till var helt enkelt en avskedsfest. Betsy hade bestämt sig för att göra slut på lidandet hennes sjukdom innebar. Genom ett så kallat assisterat självmord skulle Betsy komma att bli en av de första i Kalifornien att sätta den nya lagen i bruk, tillsammans med en läkare som bevakade handlingen åt henne.


Men innan hennes sista ögonblick i livet stod för dörren, så skulle det alltså vankas stor avskedsfest. Något som visade sig vara oerhört svårt att ta in för hennes närmaste, men samtidigt var det en självklarhet för de flesta att finnas där för henne enligt hennes önskemål.

Betsy spenderade flera månader med att förbereda festen och uppskattade att ha kontroll över situationen, med tanke på att hon samtidigt förlorade kontrollen över sitt fysiska mående mer och mer. Hon var tillslut i så dåligt skick att hon inte längre kunde gå, borsta tänderna eller prata ordentligt utan någon som hjälpte henne att tolka.

Festen var planerad att genomföras under helgen 23-24 juli på en stor veranda i pittoresk bergsmiljö i södra Kalifornien. Allt på festen var schemalagt fram till det ögonblick Betsy skulle falla in i dödlig koma.

Drygt 30 gäster flögs in från hela landet och en del tog med sig instrument att spela på för henne, de drack cocktails och åt pizza från hennes favorithak och tittade på en av hennes favoritfilmer tillsammans.


Alla gäster erbjöds även att ta med sig ett minne från henne som en "Betsy-souvenir". Hennes syster hade märkt ut alla hennes tillhörigheter med minneslappar på, med små förklaringar kring vad de olika sakerna hade för betydelse för Betsy.

– Tanken på att spendera en fantastisk helg tillsammans, som slutar i självmord – det är helt enkelt inte något som inträffar varje dag. Och även om vi hade en fantastisk fest tillsammans med mycket skratt och glädje, så fanns tanken bakom festen hela tiden i bakhuvudet, sa gästen Niels Alpert till Daily Mail.


När helgen närmade sig sitt slut samlades vännerna för ett sista gruppfoto och sa farväl till Betsy, som kördes ut på en sjukhussäng på en bergssluttning. Där fick hon den dödliga dosen av tabletter från sin läkare och somnade sedan in fyra timmar senare, i sällskap av sin älskade syster.

Här kan du också läsa den rörande berättelsen om den rullstolsburna bruden Jaquie, som i hemlighet hade lärt sig gå, lagom till sin bröllopsdag.

Borde assisterat självmord vara lagligt även i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.