Attacken skedde runt 19-tiden på onsdagen lokal tid.
Attacken skedde runt 19-tiden på onsdagen lokal tid. - Foto: TT

Beväpnade män till attack mot amerikanska universitet i Kabul – minst sju döda

Minst sju döda och 20 skadade efter att beväpnade män attackerat amerikanska universitet i Kabul. Många lärare och elever ska dessutom vara instängda.


Det var vid 16.30 på onsdagseftermiddagen svensk tid som larmet om att det amerikanska universitetet AUAF i Kabul var under attack kom. Hittills har det kommit uppgifter om att sju döda och 20 skadade efter attacken, skriver journalisten Bilal Sarwary på Twitter.

Flera elever och lärare ska vara instängda och försöker gömma sig. Det finns också uppgifter om att flera elever lyckats fly universitetsområdet. Inga av de beväpnade männen ska ha lyckats ta sig in i universitetsbyggnaden. Säkerhetsstyrkor ska vara på plats för att säkra området, uppger Al-Jazeera.

– Vi är fast i vårt klassrum och kan höra skurar av skott, säger en elev, Ahmad Shaheer till nyhetsbyrån Reuters som talat med honom på telefon.

Enligt vittnen rör det sig om flera beväpnade män som ska ha tagit sig in på universitetet genom att forcera den höga säkerhetsmuren. De ska även ha stormat ett intilliggande sjukhus. Universitetets rektor säger till Sky News att universitetet är under attack, sjukhuset är fortfarande obekräftat.

Ingen organisation har ännu tagit på sig skulden för attacken, men det kan bero på en upptrappning av det våld mot den "USA-styrda" regeringen från Talibanerna som skakat Kabul den senaste tiden. Tidigare under augusti månad kidnappades två gästprofessorer. En från USA och en från Australien. Professorerna undervisade vid American University of Afghanistan, skriver Al-Jazeera.

Texten uppdateras.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport: Sjötappning inte orsak till rekordflöde

Rekordbeslaget: 1,8 ton metamfetamin i bil

Filippinsk polis har gjort ett rekordstort knarkbeslag: 1,8 ton metamfetamin, värt motsvarande över 2,5 miljarder svenska kronor om det skulle säljas på gatan.

Annonslyft – men motvind för dagspress och tv

Medieinvesteringarna ökade till drygt 1,1 miljarder kronor i mars, en ökning med 6,8 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt underlag från medlemmarna i branschorganisationen Sveriges Mediebyråer.

KD vill ha en ny migrationspakt

Gränser och frihet. Det är de två ord som kommer att symbolisera Kristdemokraternas EU-valskampanj, meddelar partiledare Ebba Busch. KD vill också ha en migrationspakt 2.0.

JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra (M) har hamnat i blåsväder över två rekryteringar på länsstyrelsen i Stockholm.

17-åring häktad efter mordet i Skärholmen

En 17-årig pojke häktas misstänkt för grovt skyddande av brottsling efter mordet i Skärholmen. Han förnekar brott, säger hans advokat Diyar Beddiro.