Nordkorea genomförde kärnvapentest – orsakade kraftig jordbävning

- 09/09/2016, 08:18
Nordkorea firar kärnvapentest som orsakade kraftig jordbävning.
1 av 3

Nordkorea firar kärnvapentest som orsakade kraftig jordbävning.

Twitter / TT

Den orsakades av kärnvapentest.
2 av 3

Den orsakades av kärnvapentest.

Twitter

FN riktar skarp kritik mot diktaturen.
3 av 3

FN riktar skarp kritik mot diktaturen.

Faksimil Twitter

Nordkorea säger att de genomförde ett kärnvapentest för att möta "amerikansk aggression".

Strax efter 9.30 lokal tid, eller vid tretiden i natt svensk tid, skedde ett stort skalv i Nordkorea i närheten av en plats där landet tidigare bedrivit kärnvapentest, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Magnituden på den seismiska aktiviteten var 5,3 på Richterskalan och ska ha inträffat mycket nära själva jordytan, istället för djupare ner där naturliga skalv inträffar. Enligt uppgifter ska det röra sig om aktivitet nära Punggye-ri där landet tidigare utfört kärnvapenprov.

Den nordkoreanska regimen har själva uppgett att det handlar om ett kärnvapentest – det hela för att möta "amerikansk aggression". Givetvis hyllas provsprängningen som "en succé" och det handlar om en satsning för att utveckla landets nukleära vapenarsenal. Alltså att landet "är redo att slå tillbaka om provokationer kommer från landets fiender", rapporterar AP.

Det rapporteras också att man har för avsikt för att fortsätta utveckla både kvalitet och kvantitet på kärnvapnet. Troligen genomfördes en ny kärnvapentestning för att fira 68-årsdagen av den kommunistiska regimen i Nordkorea.

Det här ska vara landets femte kärnvapenprov sedan 2006 och FN har sedan dess haft sanktioner mot den nordkoreanska diktaturen och dess ledare Kim Jong-Un.

Sydkoreas premiärminister Hwan Kyo-Ahn har kallat till krismöte och har tidigare kallat Nordkorea för en "farlig serieförbrytare av bestämmelserna", skriver Guardian.

Läs mer om Nordkoreas tidigare offensiv där de misstänks ha avfyrat flera raketmissiler – och om Kim Jong-Uns märkliga förbud för landets medborgare.

Vill du ha fler nyheter från Nyheter24? Glöm inte att ladda ner vår app.