Allt fler barn och ungdomar i Syrien väljer att ta sitt liv.
1 av 2
Allt fler barn och ungdomar i Syrien väljer att ta sitt liv. - Foto: TT
Hjälpen i Madaya är otillräcklig.
2 av 2
Hjälpen i Madaya är otillräcklig. - Foto: TT

​Allt fler barn i Syrien begår självmord – för att slippa undan kriget

Rädda Barnen varnar för att allt fler barn i Syrien väljer att ta sitt liv. Hjälpen når inte fram till belägrade städer.


Barnen i Syrien utsätts dagligen för bombningar och ser familjemedlemmar och vänner dödas. Allt fler barn i Syrien väljer därför att ta sitt liv, varnar Rädda Barnen. Detta uppger Aftonbladet.

En av de mest utsatta städerna i Syrien är belägrade Madaya. I vintras rapporterades att stadens invånare svälte eftersom ingen hjälp hade kunnat passera varken regimens eller Hizbollahs frontlinjer på flera månader. Det var inte förrän när situationen uppmärksammades internationellt som ett antal FN-konvonjer med förnödenheter kunde ta sig in i staden. Men sedan dess har vägarna stängts igen, och sällan får hjälpen nå fram.


I Madaya har situationen blivit så allvarlig att allt fler barn och ungdomar tar sitt liv. Den senaste månaden uppges 13 unga människor ha försökt ta sina liv. Varken psykiatrisk vård eller medicinsk behandling finns inte tillgänglig i staden. Detta uppger Rädda Barnen i en rapport.

– Hundratals fler människor i staden lider av psykiska problem och psykisk sjukdom, inklusive svår depression och paranoia, berättar en lokal läkare för Rädda barnen.

Läraren Rula berättar för Rädda Barnen om hur kriget påverkar barnen.


– När vi gör aktiviteter och exempelvis sjunger med dem, reagerar de inte alls. Inga barn skrattar som de normalt skulle göra.

Men de teckningar som barnen ritar föreställer ofta barn som dödas i kriget.

– Vi behöver inte omvärldens sympati, vi behöver hjälp i den här krisen, säger Rula enligt Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Tullen: Äldre beställer olagliga elchockvapen

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.