Nya förslaget i Danmark: Gör det förbjudet att bära slöja

- 21/09/2016, 09:31 -
Dansk Folkeparti vill förbjuda alla typer av slöjor.

Dansk Folkeparti vill förbjuda alla typer av slöjor.

TT (montage)

Nu är Dansk Folkeparti i farten igen. Nyligen presenterade de ett förslag som innebär att förbjuda alla typer av slöjor.

Danmarks nästa största parti, Dansk Folkeparti, har gått ut med ett förslag som skulle innebära ett förbud mot "religiösa huvudbonader". Det är en del i förhandlingarna om landets ekonomiska 2025-plan.

– Förbudet ska gälla för både lärare och elever, och det gäller alla religiösa huvudbonader. inklusive slöjor. Ett diskret kristet kors ska vara okej, en liten davidsstjärna eller en halvmåne på ett halsband kan också bra. Det är de markanta kläderna vi är efter, säger partiets migrationspolitiske talesman Martin Henriksen till danska TV2.

Förbudet mot religiösa huvudbonader ska enligt Dansk Folkeparti ses som en kraftmätning mot en pågående utveckling som delar den danska befolkningen.

– Danmark blir mer och mer ett muslimskt land och det är inte positivt sett med våra ögon. Slöjor bidrar till att dela befolkningen i "vi och dem". Det signalerar dessutom ett avstånd från danska värderingar som Danmark vilar på, säger Martin Henriksen.

Förslaget kommer i samband med hårdare åtstramningar i förhållande till antalet asylsökande som kommer till landet. I förslaget som presenterades vid partiets sommarmöte kom förslag kring en permanent gränskontroll och ett tillbakadragande av flera internationella konventioner.

De ekonomiska 2025-förhandlingarna har skapat högljudda röster bland det blå, konservativa blocket i danska Folketinget. Dansk Folkeparti har motsatt sig Liberal Alliances krav om att sänka skatten för alla höginkomsttagare, dessutom vill inte Liberal Alliance alls ha ett förbud mot religiösa huvudbonader i skolan, skriver danska Dagens.

I Norge kom förslaget i augusti att förbjuda slöjor för offentligt anställda och i skolor – och i Frankrike beslutade en nationell domstol att förslaget att förbjuda burkini på stränder inte var tillåtet och förenligt med franska lagar.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.