Nazistskandal: Parti lanserar skyddsspray mot asylsökande

Den rasistiska PR-kuppen har mötts av kritikstorm. Men det högerextrema partiets ordförande ser inte "asylsprayen" som en provokation.


Högerextrema politiska partier drar sig som bekant inte för att ta till tveksamma metoder för att få publicitet.

Här i Sverige har exempelvis nazistiska Svenska motståndsrörelsen utgett sig för att vara "trygghetsvärdar" på badhus, vilket Nyheter24 har skrivit om tidigare.

Senast i raden av rasistiska PR-kupper är det danska högerextrema partiet Danskernes parti. I lördags delade de ut drygt 100 sprayflaskor till förbipasserande i staden Haderslev.




Sprayflaskorna var märkta med texten "asylspray". Enligt partiet var sprayflaskornas syfte att skydda kvinnor mot våldtäktsmän. Innehållet i flaskorna var i själva verket hårspray.

Danskernes parti har också släppt en reklamfilm för sin "asylspray" som fick stor uppmärksamhet på Facebook. Kort därefter blev reklamfilmen borttagen av Facebook och nu är en censurerad version upplagd igen av partiet.


Utdelningen av "Asylsprayen" har skapat starka reaktioner både bland stadens invånare.

– Det finns ingen som kommer hit för skojs skull. De har gått igenom så mycket och sedan får de veta att de är så ovälkomna att vi måste ha en spray mot dem. Det är en sak att tycka att vi inte skulle ha kapacitet att ta emot fler flyktingar eller anse att någon kanske inte passar in i vår kultur. Men att göra det till ett skämt – det är inte okej, sa en tårögd Charlotte Bech till danska TV2.

Enligt Daniel Carlsen, ordföranden för Danskernes parti, valde de ut just staden Haderslev för att partiet anser att det finns en ökad risk för trakasserier och våldtäkter i städer där det finns flyktingmottagningar. Han beskriver sprayen som ett lagligt alternativ till pepparspray.


– Jag ser det inte som en provokation. Vi går in och tar itu med ett verkligt problem i ett samhälle där många danskar känner sig otrygga. Delvis på grund av det faktum att det finns många invandrare i landet. Delvis på grund att du inte har möjlighet att försvara dig, säger Daniel Carlsen till danska TV Syd.

I sociala medier kokar danskar av ilska över "asylsprayen" och kontrar bland annat med en egen "nazist- och smutsborttagare".





Nu planerar invånare i Haderslev att anmäla Danskernes parti för rasism. Men det är inte alla som upprörs över "asylsprayen".

– Den är jävligt bra. Den passar fan bra för mina åsikter och min inställning. De är de som vi skyddar oss mot just nu, sa invånaren Diana Nielsen till TV Syd i samband med PR-kuppen.

Danskernes parti grundades 2011 av Daniel Carlsen som en utbrytning från Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse och är nazistiska Svenskarnas partis systerparti.

Enligt Expo är Danskernes parti idag "den samlade kraften för den splittrade danska vit makt-rörelsen" i Danmark. Partiet siktar på att komma in i riksdagen vid nästa val.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fembarnsmamman Sanna Wintherhamre från Hofors. När nazister spred hatiska budskap i det lilla samhället tog hon tog saken i egna händer och genomförde en kärlekskupp.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde nazistiska organisationer förbjudas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.