Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flera stränder avstängda i turistparadiset – invaderas av livsfarliga blåsmaneter

- 29/09/2016, 22:41 -
Varningar har utfärdats för de badsugna turisterna på Phuket i Thailand.
1 av 3

Varningar har utfärdats för de badsugna turisterna på Phuket i Thailand.

Andrew McInnes / Alamy Stock Photo / Andrew McInnes / Alamy Stock Photo / TT BILD

Stränderna har nämligen invaderats av livsfarliga blåsmaneter.
2 av 3

Stränderna har nämligen invaderats av livsfarliga blåsmaneter.

Brandon Cole Marine Photography / Alamy Stock Photo / Brandon Cole Marine Photography / Alamy Stock Photo

Vackra färger, men väldigt dödlig.
3 av 3

Vackra färger, men väldigt dödlig.

Andrew McInnes / Alamy Stock Photo / Andrew McInnes / Alamy Stock Photo

Låt inte de vackra färgerna lura dig. Blåsmaneterna som invaderar stränderna kan i värsta fall vara dödliga för människor.

Att få sällskap av ett gäng små maneter under ett dopp på västkusten är kanske inte direkt favoritumgänget för badentusiaster här i Sverige.

Men betydligt värre är det för dig som har tänkt dig att avnjuta en semester i Thailand. Tre stränder har nämligen blivit avstängda i Phuket efter att ha invaderats av mängder av blåsmaneter.


Den manetliknande varelsen med det något vilseledande namnet är egentligen en kolonial organism, eller ett slags kluster bestående av en glasblåsa och nässelceller. Att bli bränd av blåsmaneten kan orsaka svår chock och hjärtsvikt.


Till och med uppsköljda på land kan blåsmaneterna utgöra ett allvarligt hot för människor. Därför har nu flera badstränder där blåsmaneter påträffats stängts av för allmänheten, enligt Metro UK.

Tyckte du att den här slemmisen var läskig? Här kan du ta reda på vilka som är världens 18 farligaste djur som du bör hålla dig borta ifrån.

Är du rädd för maneter?