Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Topprepublikanen Paul Ryan lämnar Trump – efter sexistiska videon

- 10/10/2016, 22:17
Paul Ryan tänker inte längre stötta Trumps kampanj.
1 av 3

Paul Ryan tänker inte längre stötta Trumps kampanj.

TT

Paul Ryan säger dock inte uttalat att han inte stöttar Trump som kandidat.
2 av 3

Paul Ryan säger dock inte uttalat att han inte stöttar Trump som kandidat.

TT

Paul Ryan.
3 av 3

Paul Ryan.

TT

Före detta vice presidenten och topprepublikanen Paul Ryan tar avstånd från presidentkandidaten efter att han skrutit om att tafsa, kyssa och ha sex med kvinnor i en video från 2005.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den läckta videon där republikanernas presidentkandidat Donald Trump bland annat säger att "när man är en stjärna kan man göra vad man vill" mot kvinnor.

Trump har bett om ursäkt för videon, som är från 2005, tidigare under dagen, men trots det så kritiserar nu flera topprepublikaner kandidaten.

Bland annat kommer talmannen Paul Ryan inte längre stötta Trumps kampanj över huvud taget. Detta meddelade den före detta vice presidenten under ett konferenssamtal. I stället tänker han fokusera på att stötta republikanernas ställning i senaten, skriver CNN.

Han uppmanar även andra deltagare på mötet att göra det som var bäst för deras eget distrikt. Vilket innebär att det verkar som att Ryan lämnar det öppet för flera att ta aktivt avstånd från Trump.

Donald Trump var som alltid snabb med att svara på Ryans uttalande på Twitter.

”Paul Ryan borde lägga mer tid på att balansera budgeten, jobb och illegal invandring i stället för att slösa sin tid på att bekämpa den republikanske kandidaten”, skrev Trump då.

Ryan är inte den enda som gått till hård attack mot Trump efter skandalvideon. Mark Kirk, republikan och senator i delstaten Illinois, på Twitter att Trump inte borde passar i Vita huset.

"DJT (Donald John Trump) är en elakartad clown – oförberedd och olämpliga att vara president i USA".

Även Jeb Bush som tidigare var en motkandidat till Trump i valrörelsen går även han ut med kritik på Twitter.

"Som farfar till två älskade flickor, finner jag att ingen ursäkt kan ursäkta Donald Trumps förkastliga kommentar som nedvärderar kvinnor."

Ordföranden i Republikanernas nationella kommitté Reince Priebus gick ut hårt mot Trump.

"Ingen kvinna ska någonsin bli beskriven i dessa termer eller pratas om på det här sättet. Någonsin."

Kritiken har fortsatt strömma in från flera håll. Bland annat har Paul Ryan, framträdande republikan och talman i USA:s representanthus, skrivit ett öppet uttalande om händelsen.

"Jag äcklas över vad jag hört i dag. Kvinnor ska bli hyllade och vördade, inte objektifierade. Jag hoppas att Mr. Trump tar hand om situationen med den seriositet den förtjänar och jobbar för att visa landet att han har större respekt för kvinnor än vad klippet föreslår", skriver Aftonbladet.

Trump har sedan videon kommit ut lagt upp en videoursäkt där han bland annat säger att han gjort saker han ångrar, och att han inte är perfekt. Han försöker också spela på Bill Clintons otrohet för att vända situationen mot demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Han lyckas också med konststycket att försöka skylla ifrån sig genom att säga att ha hört Bill Clinton säga värre saker än det han säger i videon på golfbanan.

– Jag har gjort några dumma saker, men det är stor skillnad på ord och handling och Bill Clinton har utnyttjat kvinnor och Hillary har mobbat och skämt ut hans offer, säger han i videon.

Se delar av videon i klippet under.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Gör republikanerna rätt i att överge Trump?