Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska all kyckling på McDonald's i Danmark vara halalslaktad

- 13/10/2016, 12:38
McDonalds kommer nu börja med att all kyckling på restaurangen är halalslaktad.
1 av 3

McDonalds kommer nu börja med att all kyckling på restaurangen är halalslaktad.

TT/McDonalds

Detta gäller alla kycklingprodukter i Danmark.
2 av 3

Detta gäller alla kycklingprodukter i Danmark.

TT / McDonald's

I Sverige är kycklingen från Holland, Tyskland och Sverige, och är inte halalslaktad.
3 av 3

I Sverige är kycklingen från Holland, Tyskland och Sverige, och är inte halalslaktad.

TT

De senaste dagarna har frågan om kycklingen på McDonalds är halalslaktad fyllt restaurangerna. Och ja, det är den, sedan nyligen.

Om du jobbar eller har jobbat på McDonald's vet du att det inte är helt ovanligt med frågor om var köttet kommer ifrån och om det har slaktats uppstår när du står i kassan.

Men särskilt de senaste dagarna har gästerna på McDonald's-restaurangerna frågat personalen om kycklingen är halal. Detta efter att snabbmatsjätten gått ut med att all kyckling numera kommer vara 100 procent dansk, och därmed halalslaktat. I och med att 95 procent av all dansk kycklig halalslaktas kommer i princip alla kycklingprodukter du köper på danska McDonald's att vara halal. Detta uppger Metroxpress. Detta uppger Metroxpress.

Den som skiljer halal från "vanlig slakt" är att det närvarar en muslim vid halalslakten. Dessutom följer halal alla djurskyddsregler, vilket Nyheter24 har skrivit om tidigare.

På Mcdonald's i Sverige kommer kycklingen från Sverige, Holland och Tyskland där de även slaktas, i närheten av bondgårdarna.

– Inget av vårt kött, liksom även kycklingen, är halalslaktat, berättar Alexandra Hempel Svenonius, presschef på McDonald's Sverige för Nyheter24.

Även om svenska McDonalds använder samma leverantör som danska McDonald's, men i dagsläget planeras inte en övergång till halalslakt.

– McDonald's produkter i Sverige är inte certifierade eller märkta som halal, då varken tillverkningen i Europa eller våra restauranger uppfyller de kriterier som gäller för halal-certifiering, förklarar Hempel Svenonius.

McDonald's meddelar att de hellre vill ställa höga kvalitetskrav på bland annat djurvård, hållbar produktion och antibiotikaanvändning.

Vill du läsa mer om halalslakt i Sverige? Här kan du läsa mer om den obekväma sanningen.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde köttet vara halalslaktat i på svenska McDonalds?