Cian höll på att bli blind och läkarna hade ingen aning om varför.
1 av 2
Cian höll på att bli blind och läkarna hade ingen aning om varför. - Foto: Faksimil Youtube/Pixabay
2 av 2

14-årige Cian miste synen – för att han bara åt kyckling och Coca Cola

Den 14-årige pojken höll på att bli blind på grund av att han aldrig ätit något annat än kyckling, potatis och Coca Cola.


Cian Moore, 14, från Australien började klaga på att hans ögon var torra och att han fick sämre syn. Hans mamma tog honom till sjukhus, men läkarna sade att det var en nervförändring och att de inte kunde göra något, skriver Sydney Morning Herald.

I stället skrev de ut ögondroppar och sade att Cian fick leva med sin gradvis försvinnande syn. Vartefter Cians syn blev sämre och sämre slutade han leka med sina vänner och fick svårt att klara sig själv.

Men allt förändrades när Cians morföräldrar såg en dokumentär på tv om ett annat fall där en person höll på att bli blind på exakt samma sätt som Cian. Familjen valde då att flyga från sitt hem i Perth till Sydney och besöka en expert.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Väl där uppdagades att Cian inte alls led av några nervförändringar, utan anledningen till hans försvinnande syn var vitaminbrist. Att förlora synen på grund av vitamin A-brist är den vanligaste orsaken till blindhet i världen, men är ovanligt i Australien.

Och anledningen till att Cian led av vitaminbrist var att han var notoriskt kinkig med maten. Sedan han var fem hade han vägrat äta något annat än kyckling, potatis, bröd och Coca Cola. Och dieten hade lämnat honom med svår näringsbrist.

Som tur var hamnade Cian hos en läkare Stephanie Watson som tjänstgjort i Kenya och sett den här typen av blindhet många gånger. Men läkaren sade att det här var fjärde gången han såg något liknande i Australien.

Bildkälla: Faksmil Youtube

Cian började direkt att dricka vitaminshakes och ta stora mängder A-vitmin. Han är nu 16 år och har återfått synen helt på sitt högra öga, men tyvärr blev det vänstra permanent skadat. Men numera äter han en varierad kost och kan återigen umgås med sina vänner som vilken tonåring som helst, skriver Sydney Morning Herald.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den blinda damen som trodde att hennes son flyttat ut för 20 år sedan – men i stället visade det sig att han låg död i familjens hus.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du kinkig med maten?
Tack för din röst!