Lily skickades hem från skolan – på grund av sina kläder

- 20/10/2016, 08:20
Lily fick inte ha på sig den skoluniform som gör henne lycklig och trygg.
1 av 3

Lily fick inte ha på sig den skoluniform som gör henne lycklig och trygg.

Facebook

Hon kämpade.
2 av 3

Hon kämpade.

Facebook

Och vann!
3 av 3

Och vann!

Facebook

Lily anlitade till slut en advokat för att driva kampen vidare mot skolan.

På St Simon Stock Catholic School i engelska Maidstone har eleverna skoluniformer. Det var riktigt jobbigt för Lily Madigan, 18, som blev hemskickad för att hon hade på sig "fel uniform".

Facebook. Till vänster i den obekväma pojkuniformen – och till höger i rätt kläder för henne.

Hon hade tidigare haft på sig pojkarnas uniform, men började att använda tjejernas som en del i sin transition. Därför var obegripligt för Lily när hon hotades med avstängning från skolan om hon inte tog på sig pojkarnas uniform igen.

Dessutom hade hon inte rätt att använda flickornas toalett, meddelade skolans ledning. Men Lily gav inte upp utan bestämde sig för att kämpa. En lista skrevs snabbt under av 200 elever på skolan som har 1 000 elever totalt. Dessutom anställdes en advokat.

Facebook

Mycket riktigt smällde advokaten ner jämställdhetsbestämmelserna i skrivbordet och pekade på paragrafen att det inte är tillåtet "att diskriminera någon för att de är trans". Trots det tog det tid – men några månader senare fick Lily rätt, skriver Daily Mail.

Svenska facket Unionen menar att arbetsgivare inte ska få bestämma att kvinnor och män ska ha olika kläder på jobb om de inte vill bli fällda för diskriminering.

Nu kan hon använda tjejernas toa och omklädningsrum – och givetvis ha på sig tjejernas skoluniform. Dessutom fick hon ett brev där skolan bad om förlåtelse.

– Jag är väldigt lycklig, men jag känner att jag inte skulle behöva kämpa så hårt som jag gjorde, säger Lily till Daily Mail.

Facebook

Skolan har nu gått med på att utbilda ledningsgruppen i transfrågor. Så trots en lång kamp för Lily kommer det här förhoppningsvis att innebära mindre problem för andra transpersoner i framtiden på skolan.

Här kan du läsa ett av hennes inlägg på Facebook om händelsen:


Läs också om Idol-deltagarens om att komma ut som trans – eller om ickebinära Freja som blev misshandlad under Pride.

Glöm inte att ladda ner vår app.

Har du blivit diskriminerad i skolan?