Frederikke fick diagnosen psoriasis när hon var 13.
1 av 2
Frederikke fick diagnosen psoriasis när hon var 13. - Foto: Privat
I dag, sex år senare, har hon bland annat tagit sig till finalen i Miss Danmark.
2 av 2
I dag, sex år senare, har hon bland annat tagit sig till finalen i Miss Danmark. - Foto: Privat

Frederikke om hudsjukdomen: "Jag skämdes för hur jag såg ut"

Frederikke, 19, är en av många som har psoriasis. Hon berättar om hur hudsjukdomen påverkat hennes självförtroende och kärleksliv.


När Frederikke Nissen Breum var 13 år diagnosticerades hon med hudsjukdomen psoriasis. Sjukdomen har på många sätt påverkat Frederikkes självförtroende och när hon fick diagnosen som tonåring beskriver hon det som att hennes liv blev förstört.

– Det kändes förfärligt. Det kändes så orättvist att det var just jag som fick sjukdomen när alla mina tjejkompisar var helt normala, säger hon till danska Metroxpress.

Sjukdomen orsakar fjällande och torr hud. I Sverige lever i dag runt 300 000 personer med sjukdomen enligt Psoriasisförbundet. Bland annat är en av dem svenska PH-profilen Paulina "Paow" Danielsson som flera gånger berättat om sin psoriasis.

Kände att hon behövde dölja sig själv

För Frederikke började sjukdomen med att torra och fjälliga partier började dyka upp på hennes rygg och mage. Hon berättar att hon skämdes för sin kropp, speciellt på somrarna.

– Jag minns att jag var avundsjuk på de som kunde gå i bikini och korta toppar. Jag vågade inte. Jag skämdes för hur jag såg ut och kände att jag behövde dölja mig själv, säger hon.

Bildkälla: Privat

Enligt psykologen Astrid Højgaard på sjukhuset i Aalborgs universitetsjukhus så är det normalt för personer med psoriasis att känna negativt runt sin egen kropp.

Hon berättar att det inte bara är att i att sjukdomen är otroligt synlig och svår att dölja som upplevs problematiskt. Det finns även många fördomar runt sjukdomen, exempelvis är det många som tror att den smittar.

Något som modellen Ellinor Bjurström varit med om då en modellagentur kallade henne för ohälsosam på grund av hennes psoriasis.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Påverkar självkänslan

Frederikke själv vet hur sjukdomen påverkat hennes självkänsla under de sex år som hon haft diagnosen. Innan sjukdomen var hon nästan aldrig nere eller deppige enligt henne själv. Men efter diagnosen kände hon sig ofta nedstämd i perioder när sjukdomen var som mest synlig.

Även om det fortfarande finns dagar då hon har svårt att acceptera sin sjukdom har hon lärt sig att leva med sjukdomen och att den kommer finnas med henne för resten av livet.

Hon har till och med vågat gå så långt att hon ställde upp i Miss Danmark – och tog sig hela vägen till finalen. Där gick hon flera gånger i kläder som visade hennes psoriasis, framför domarna.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Svårt med kärleken

Hon har också fått bättre självförtroende rörande kärlek på senare år. Med sin första pojkvän berättar 19-åringen att hon kände sig osäker på hur han skulle reagera på hennes kropp när han såg sjukdomen. Hon vågade bland annat inte ta av sig tröjan eller låta honom ge hennes exempelvis massage.

Men med sin nuvarande pojkvän känner hon sig mycket säkrare.

– Han är en bra kille och säger att han inte bryr sig. För honom spelar det ingen roll hur jag ser ut, och jag måste lita på det. Om han kan acceptera mig som jag är borde jag också kunna det.

Och även om vägen har varit lång har Fredrikke i dag kommit till ro med insikten om att hon aldrig kommer få en, enligt henne, perfekt kropp, skriver Metroxpress.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Nyheter24 har tidigare skrivit om modellen Ciena Rae Nelson som visar upp den osminkade sanningen på Instagram och nu hyllas för sitt mod. En annan känd person som har psoriasis är Kim Kardashian som provat flera kurer mot sjukdomen – bland annat sin systers bröstmjölk.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som har psoriasis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.