Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Här är mannen som kan förstöra allt för Trump – och så här kan han lyckas

- 07/11/2016, 20:08 -
Evan McMullin kan äventyra hela valresultatet.
1 av 4

Evan McMullin kan äventyra hela valresultatet.

TT

Han är mycket mer populär än Trump i delstaten Utah.
2 av 4

Han är mycket mer populär än Trump i delstaten Utah.

TT

Ja det är  väl bara att bita i det sura äpplet.
3 av 4

Ja det är väl bara att bita i det sura äpplet.

TT

McMullin är före detta republikan men ställer nu upp i valet helt utan parti.
4 av 4

McMullin är före detta republikan men ställer nu upp i valet helt utan parti.

TT

Den något okände presidentkandidaten Evan McMullin har mycket makt i sina händer – han kan nämligen äventyra resultatet.

Nu är det inte alls långt kvar tills det blir klart vem av Hillary Clinton och Donald Trump som ska ta över efter Barack Obama i det ovala rummet i Vita huset.

Kampen är stenhård mellan kandidaterna som har fått stor kritik för att smutskasta varandra mer än att faktiskt diskutera politik. Och under tiden försöker andra kandidater sno deras röster, skriver Yahoo News.

En av dessa är Evan McMullin – en för många okänd man men som kan ha stor påverkan på valet.

Den före detta antiterror-rådgivaren hos CIA bestämde sig i augusti att göra en plötslig vändning i karriären – han skulle ställa upp som fristående presidentkandidat.

Och det går faktiskt bättre än väntat – för att komma så sent in i spelet. De senaste månaderna har McMullin blivit väldigt populär i hemstaten Utah – där 60 procent av väljarna är mormoner. Precis som McMullin själv.

Utah har de senast 50 åren varit en republikansk stat. Med andra ord är det låg chans för Clinton att vinna här. I stället tror man att Trump har större chans – men McMullin, som är före detta republikan, är de facto mycket mer populär än affärsmannen.

Bildkälla: TT

För att vinna valet måste en av presidentkandidaterna få 270 av 538 röster – och enligt de senaste mätningarna är det otroligt nära mellan Clinton och Trump.

Något som McMullin kan förstöra.

– Vi försöker inte vinna 270 röster. Vi försöker få tillräckligt många röster för att blockera för Hillary Clinton och Donald Trump så att vi kan vinna i en eller två delstater, sade han enligt Yahoo News.

Teoretiskt kan McMullin alltså stjäla röster från båda kandidaterna – på samma gång. Och då lär ingen få 270 röster. I så fall får varje stat en röst. Och eftersom det är 50 stater ska presidentkandidaterna ha minst 26 röster för att få nycklarna till Vita huset.

Visste du att Utrikesdepartementet inte vill berätta om hur Sverige påverkas om Trump vinner valet?

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.