Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är vad som kan hända om Trump inte accepterar valresultatet

- 08/11/2016, 21:18 -

Kommer Donald Trump att acceptera valresultatet om Hillary Clinton vinner valet? Nja, så här kan det gå…

Med bara timmar kvar till att valet är avgjort lutar det åt att Hillary Clinton vinner, i alla fall om man ska tro opinionsundersökningarna. Enligt en mätning är sannolikheten att hon blir president hela 90 procent.

Men kommer byggherren och presidentkandidaten Donald Trump att acceptera det? Han har ju tidigare sagt att det inte är säkert att han gör det, vilket Huffington Post skriver om.

56 procent av amerikanerna tycker dock att Trump borde acceptera valresultatet, och 30 procent av dem tycker faktiskt att det vore ett hot mot demokratin om han inte gör det, enligt en YouGov undersökning av Huffington Post.

Vad kan det leda till då? Jo, det är främst tre grejer som kan bli problem om Trump inte accepterar resultatet.

Sänker förtroendet för nästa president

Många av Donalds supportrar tror att valet är riggat. Det kan leda till problem för Hillary om hon vinner och ska styra landet.


Trigga våldsamhet

Det pratas mycket om att det kan leda fram till våld om Donald Trump inte accepterar valresultatet. Ungefär hälften av de som förväntas rösta är oroliga för det här. Enligt Huffington Post finns det en verklig risk, tecken på det är bland att att det förekommit våldsamheter på Trumps valmöten och att han nämnt att Hillary borde bli skjuten.

trump hillary

Underminerar demokratin

Ja, det låter allvarligt men risken finns. Ett fredligt överlämnande mellan presidenterna är viktigt och utan det kan demokratin ta skada.

– Om folk tror att val är orättvisa eller riggade eller svekfulla på något viktigt vis har det en viktig påverkan på deras grundläggande tro på demokrati, säger Mark Tessler, professor vid University of Michigan till Huffington Post.


Läs också om mannen som kan stoppa Donald Trump (och hur han ska lyckas) och om vem som vinner om de som satsar pengar på valetresultatet får gissa.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Vill du att Donald Trump blir president?