Lördag 21 Maj
Stockholm

Richard förutspådde Donald Trumps seger i detalj – för mer än 18 år sedan

Det verkar som att Donald Trumps seger i presidentvalet kanske inte var så oväntat trots allt?
1 av 6
Det verkar som att Donald Trumps seger i presidentvalet kanske inte var så oväntat trots allt?. Foto: TT BILD
Hans valseger förutspåddes nämligen redan 1998. Men det skedde förmodligen varken med hjälp av tarotkort eller spåkula.
2 av 6
Hans valseger förutspåddes nämligen redan 1998. Men det skedde förmodligen varken med hjälp av tarotkort eller spåkula. Foto: TT BILD
Snarare var det kanske tack vare Richard Rortys politiska erfarenheter och filosofiska skicklighet som analysen kunde bli så träffsäker.
3 av 6
Snarare var det kanske tack vare Richard Rortys politiska erfarenheter och filosofiska skicklighet som analysen kunde bli så träffsäker. Foto: Faksimil YouTube
Hans förutsägelser stämmer nämligen läskigt bra in på den här mannens framtida valseger, vilket han inte hade någon aning om när den här bilden togs 1994, i samband med inspelningarna av The Apprentice.
4 av 6
Hans förutsägelser stämmer nämligen läskigt bra in på den här mannens framtida valseger, vilket han inte hade någon aning om när den här bilden togs 1994, i samband med inspelningarna av The Apprentice. Foto: TT BILD
Richard Rorty menar att lågutbildade amerikaners missnöje drev fram Donald Trump till valsegern.
5 av 6
Richard Rorty menar att lågutbildade amerikaners missnöje drev fram Donald Trump till valsegern. Foto: TT BILD
Något han med all rätt ser ut att vara skapligt nöjd med. Det är inte alla som blir valda till en av världens mäktigaste personer.
6 av 6
Något han med all rätt ser ut att vara skapligt nöjd med. Det är inte alla som blir valda till en av världens mäktigaste personer. Foto: TT BILD

Boken som publicerades redan 1998 har fått stor uppmärksamhet nu, efter att det visade sig att så läskigt många detaljer stämmer.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Donald Trumps oväntade seger i presidentvalet nyligen har skapat starka reaktioner över hela världen, bland annat i form av upplopp och bränder.

Nyheter24:s debattredaktör Teodor Stig-Matz anklagade "korkade amerikaner" för segern. Ett tag skylldes den även på ett filmklipp från 2011 där nuvarande president Obama skulle ha triggat Trump att ställa upp som kandidat.

Många har frågat sig hur världen kunde missa att Donald Trump faktiskt var en kandidat att räkna med. Den enda som faktiskt verkade ha stenkoll på läget var den här kinesiska apan.

Men det verkar faktiskt som att det fanns en person som förutsåg valsegern, redan för 18 år sedan. Dessutom i detalj.

Den numera avlidne filosofen Richard Rorty var politiskt engagerad inom vänstern och gav 1998 ut boken Achieving Our Country.

Richard Rorty i en TV-intervju. Bildkälla: YouTube

I boken beskriver han sina filosofiska teorier kring hur vänstern i framtiden tappar förtroendet hos allmänheten:

"Väljare utanför storstäderna kommer att anse att systemet har kollapsat och börja se sig om efter en mäktig man att rösta på. Någon som är förtroendeingivande och som lovar att när han väl blir vald, så kommer de självgoda byråkraterna, de sluga advokaterna, de överbetalda säljarna och postmodernistiska professorerna inte längre ha något att säga till om."

Donald Trump har gjort sig känd för att tilltala just de som kritiserar den elitistiska överklassen och hans kampanjslogan har hela tiden varit "make America great again".

Donald Trump för snart 20 år sedan, redan då inställd på seger? Bildkälla: TT

I sin bok beskriver Richard Rorty också vad den här typen av ledare skulle kunna ha för inverkan på världen i framtiden. Och det är en minst sagt skrämmande spådom:

"En sak som högst troligt kommer att inträffa, är att alla framsteg som har skett för svarta amerikaner och homosexuella, kommer att vara som bortblåsta. Att driva med kvinnor på deras bekostnad kommer bli modernt igen. Ord som n----r och kike [nedsättande ord för judar, reds. anm.] kommer också att användas igen på arbetsplatser. Allt förakt lågutbildade amerikaner känner inför att bli tillrättavisade av akademiker kommer de att få utlopp för."

Richard Rortys skrämmande träffsäkra spådomar har fått stor uppmärksamhet under de senaste dagarna av personer som tror att han faktiskt lyckades förutse Donald Trump som president i USA, skriver Independent.

Den synska kvinnan Baba Vanga från Bulgarien dog 1996 och lyckades fram till sin död förutspå flera stora världshändelser. Hon har även förutspått att Barack Obama blir USA:s allra sista president. Om hennes framtidsvision slår in återstår alltså att se.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att framtiden går att förutspå?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela