Fredag 30 Jul
Stockholm

Stephen mördade fyra homosexuella män – misstänks för ytterligare 58 mord

I onsdags dömdes Stephen Port, 41, skyldig till fyra mord i London, England. Ytterligare sju homosexuella män ska ha blivit nerdrogade och blivit utsatta för sexuella övergrepp.
1 av 6
I onsdags dömdes Stephen Port, 41, skyldig till fyra mord i London, England. Ytterligare sju homosexuella män ska ha blivit nerdrogade och blivit utsatta för sexuella övergrepp. Foto: METROPOLITAN POLICE
Han drogade ner sina offer med bland annat våldtäktsdrogen GHB.
2 av 6
Han drogade ner sina offer med bland annat våldtäktsdrogen GHB. Foto: METROPOLITAN POLICE
Männen träffade han via dejtingappar för homosexuella män, såsom populära appen Grindr,
3 av 6
Männen träffade han via dejtingappar för homosexuella män, såsom populära appen Grindr,. Foto: METROPOLITAN POLICE
Bilden visar munkjackan som en av Stephens offer hittades klädd i efter mordet.
4 av 6
Bilden visar munkjackan som en av Stephens offer hittades klädd i efter mordet. Foto: METROPOLITAN POLICE
Bild från en av alla förhör med Stephen. Han beskrivs som en väldigt självupptagen person utan några som helst tecken på ånger.
5 av 6
Bild från en av alla förhör med Stephen. Han beskrivs som en väldigt självupptagen person utan några som helst tecken på ånger. Foto: METROPOLITAN POLICE
Nu utreder polisen om han även kan kopplas till minst 58 andra liknande dödsfall kopplade till droger.
6 av 6
Nu utreder polisen om han även kan kopplas till minst 58 andra liknande dödsfall kopplade till droger. Foto: METROPOLITAN POLICE

Stephen släpade ut sina mordoffer på gatan och lämnade dem lutade mot en vägg. Han har inte visat någon som helst ånger.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagen dömdes Stephen Port, 41, skyldig till fyra mord i London, England. Ytterligare sju homosexuella män ska ha blivit nerdrogade och utsatta för sexuella övergrepp. Själv nekar han till alla anklagelser.

Han ska ha lyckats lura hem sina mordoffer via dejtingsajter och populära mobilappar som Grindr.

En av Stephen Ports profilbilder på olika dejtingsajter. Bildkälla: Metropolitan Police

När männen var på plats i lägenheten injicerade han dem med droger eller spetsade deras drinkar med så kallade "poppers", som är en blandning bestående av Viagra, sömnmedel, GHB och metamfetamin.

När hans offer väl hade dött av den dödliga överdosen släpade ha ut deras kroppar på gatan och placerade deras lik mot husväggar, inte långt från hans eget hem.

GHB påträffades i samtliga av de fyra män han mördade. I tre av de fyra dödsfallen hade Stephen även lagt ut droger nära kropparna så att dödsfallen skulle se ut att vara självförvållade genom överdoser. I ett fall hade han till och med placerat ut ett fejkat självmordsbrev.

The Metropolitan Police Service har kartlagt åtminstone 58 dödsfall till följd av våldtäktsdrogen GHB under perioden juni 2011 till oktober 2015.

Under samma tidsperiod begick Stephen Port de brott han nu har åtalats för.

– Det är inte fastställt än om de övriga dödsfallen är relaterade till sexuella handlingar. I många av fallen har polisutredningen varit begränsad och bara handlagts av tjänstemän som fastställer dödsorsaken.

En ny utredning av dödsfallen kommer att inledas för att hitta eventuella misstankar om brott, säger en talesman från polisen till CNN.

Stephen Port i förhörsrummet hos polisen. Bildkälla: Metropolitan Police

Än så länge menar polisen att det inte finns några bevis för att dödsfallen kan kopplas till Stephen Port.

Nu kritiseras polisen för att de inte lyckades se sambanden tidigare och på så sätt kanske kunnat rädda flera av männens liv. Sju poliser utreds för grovt tjänstefel i samband med utredningen och ytterligare tio poliser anklagas för tjänstefel.

Stephen Port bodde ensam i östra London och greps redan efter det första mordet, men dömdes bara för att ha försvårat brottsutredningen genom uppenbara lögner, vilket innebar att han kunde fortsätta begå brott igen efter ett kortare fängelsestraff.

Utredaren Stuart Cundy på Metropolitan Police's Specialist Crime and Operations Command menar att Stephen är en extremt beräknande, manipulativ och självupptagen person, som inte har visat någon som helst ånger.

Bilden visar munkjackan som en av Stephens offer hittades klädd i efter mordet. Bildkälla: Metropolitan Police

– Han drevs av en överväldigande lust att ha sex med unga män medan de var medvetslösa. Jag hoppas att Stephen Ports dom kommer att visa HBTQ-personer att vi inom poliskåren tar deras situation på allvar om de har blivit utsatta för ett brott, sa Stuart Cundy i rätten enligt CNN.

Han hoppas också att fler personer som kan ha drabbats av Stephen Ports våld kommer att våga träda fram nu och kontakta polisen snarast möjligt.

Idag under fredagsförmiddagen meddelandes Stephen Ports slutgiltiga dom: livstids fängelse.

Årets mest uppmärksammade brottsfall mot HBTQ-personer, är Omar Mateen som mördade 49 personer utanför en gayklubb i Orlando. Han träffade också regelbundet män via appar som Grindr.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela