Onsdag 28 Jul
Stockholm

8 länder där det är helt lagligt för män att misshandla kvinnor

I vissa länder tillåts kvinnomisshandel. Många gånger för att kvinnan är gift med mannen.
1 av 3
I vissa länder tillåts kvinnomisshandel. Många gånger för att kvinnan är gift med mannen. Foto: TT
Det gäller länder i hela världen.
2 av 3
Det gäller länder i hela världen. Foto: SCANPIX NORWAY
Och innefattar psykiskt, fysiskt och sexuellt våld.
3 av 3
Och innefattar psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Foto: Claudio Bresciani

Runt om i världen finns det fortfarande lagar som tillåter psykiskt, fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor.

Kommentera (75)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 25 november varje år infaller Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN 199 och finns till för att belysa psykiskt, fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor över hela världen.

TT

I många länder har lagarna skärpts. Ett exempel är Saudiarabien och Iran där det enligt lag är olagligt att misshandla sin fru. Trots det är det fortfarande accepterat på ett socialt plan.

Runt om i världen finns det dessvärre fortfarande länder där det finns lagar som gör psykiskt, fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor helt lagligt. Här är nio länder som har sjuka lagar som gör våld mot kvinnor helt lagligt:

Bahamas
Det är olagligt att våldta en kvinna som inte gett sitt medgivande på Bahamas. Däremot hindrar det inte en man från att våldta en kvinna som han är gift med – så länge hon är över 14 år gammal.


Egypten
I Egypten blir straffet lägre om en man mördar sin fru så länge hon varit otrogen med en annan man. I praktiken blir det komplicerat då "det är lätt att skylla på det".


Indien
Det är olagligt att utföra en våldtäkt i Indien. Undantaget är om kvinnan är gift med en man och är över 15 år gammal. Då räknas det aldrig som våldtäkt.


Libanon
Om en man gifter sig med en kvinna han har våldtagit, kidnappat eller haft sex med innan byxmyndighet så avslutas den rättsliga processen. Många gånger innebär det att kvinnor känner sig socialt tvingade att gifta sig med mannen som våldtagit henne.


Malta
Samma sak som i Libanon gäller på ön Malta. Om en man "har tänkt att gifta sig" med en kvinna som han kidnappar så blir det ingen rättslig process av det. Kvinnan måste dock tacka ja till giftermålet först.


Nigeria
En sektion i lagboken tillhörande norra Nigeria tillåter en man att fysiskt skada en kvinna så länge de är gifta med varandra.


Singapore
I flera stycken artiklar av den singaporianska lagboken går det att läsa att det inte är olagligt att våldta en kvinna – så länge hon är gift med mannen i fråga. Och över 13 år gammal.


Syrien
Om en man mördar sin fru, syster, mamma eller dotter efter att hon begått en "otillåten sexakt" så blir straffet för mord mycket kortare. I vanliga fall är straffet 20 år i arbetsläger – i det här fallet blir det istället sju år i fängelse.


Läs på mer om kvinnofientliga lagar hos Equality Now. Där kan man också själv skriva på en lista för att försöka stoppa de här lagarna.

Läs också om de sjukaste kvinnofientliga lagarna som finns just nu i världen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (75)
Kopiera länk
Dela