Situationen i Paris just nu är ohållbar, enligt den skrämmande bilden till höger, som togs under gårdagen.
1 av 4
Situationen i Paris just nu är ohållbar, enligt den skrämmande bilden till höger, som togs under gårdagen. - Foto: Instagram/Twitter
Paris och Eiffeltornet som vi är vana att se det på bild allt som oftast.
2 av 4
Paris och Eiffeltornet som vi är vana att se det på bild allt som oftast. - Foto: TT BILD
Problemet är allt annat än nytt. Den här bilden togs i Paris 1997, redan då var luftföroreningarna i staden ett allvarligt problem.
3 av 4
Problemet är allt annat än nytt. Den här bilden togs i Paris 1997, redan då var luftföroreningarna i staden ett allvarligt problem. - Foto: TT BILD
Men situationen just nu är den värsta invånarna har upplevt på över 10 år.
4 av 4
Men situationen just nu är den värsta invånarna har upplevt på över 10 år. - Foto: TT BILD

Paris drabbat av akut förorening – tusentals straffas med böter

Extrema begränsningar har införts för bilister. Kollektivtrafiken är nu gratis, som en åtgärd i den värsta föroreningen på över tio år.


Det är nog inte många som har missat hur plågad vår planet är av miljöförstöringen vi människor orsakar. Bland annat faktiskt genom att vi envisas med att skaffa barn, menar professorn Travis Rieder.

Ja, bortsett från Donald Trump, som tidigare har sagt att den globala uppvärmningen är en bluff som har skapats av Kina. Han har även sagt att han vill skrota det så kallade Parisavtalet, som innebär att länder har kommit överens om att jobba för en mer miljövänlig politik.

Kanske ändrar Trump inställning när han får se den här chockerande bilden, som togs i Paris under gårdagen.

Bildkälla: Twitter

Bilden blev upplagd på Twitter av Paris borgmästare Anne Hidalgo, som skriver: "#Paris idag. Beviset för det är nödvändigt att minska användningen av bilar i city #pollution"

Den omåttligt populära turiststaden plågas just nu av den värsta luftföroreningen på tio år, enligt ett uttalande från Airparif som mäter föroreningshalterna.

På grund av det akuta läget har myndigheterna beslutat att boende i Paris får åka med lokaltrafiken gratis just nu, för att uppmuntra till att lämna bilarna hemma.

Ett begränsningssystem har också införts, som innebär att bara bilar med ojämna nummerkombinationer på registreringsplåtarna får köra inne i city ena dagen och nästa dag de med jämna tal.

Bildkälla

Om en förare bryter mot regeln riskerar personen att få böter motsvarande nästan 350 kronor. Över 1 700 förare bötfälldes under tisdagen.

Undantaget från regeln är utländska bilar, utryckningsfordon och hybrider eller elbilar.

Det plötsliga höga trycket på lokaltrafiken har försvårats av ett omfattande strömavbrott som drabbade stora delar av tunnelbanan under onsdagsmorgonen.

– Så länge väderleken ser ut som den gör och utsläppen är fortsatt höga, så kommer vi behöva fortsätta vidta liknande åtgärder, säger Paris polischef Michel Cadot i ett uttalande enligt Independent.

Den ovanligt höga luftföroreningen beror på en kombination mellan utsläpp från fordon och tända brasor hemma hos invånare i staden. Att det dessutom är nästan helt vindstilla gör att föroreningarna inte skingrar sig.

Vi får dagligen i oss föroreningar även här i Sverige, det är ingen nyhet. Ett bra sätt att motverka den skadliga effekten på lungorna har faktiskt visat sig vara att äta något så oväntat som avokado.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Oroar du dig över miljöförstöringen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

1 timme sedan
Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.