Amber, 25 nekades att ta cellprover 20 gånger – nu har hon dött av cancer

Läkarna ansåg att hon var för ung för ta cellprover. Nu har hon dött av livmoderhalscancer.


Amber Rose från England var bara 18 år när hon gick till läkarna för första gången och bad om ett cellprov. Hon hade ett tag mått väldigt dåligt och haft blödningar. Sjukvården tyckte dock hon var för ung för att testas och att hon antagligen inte var drabbad av cancer. Vid 25-årsåldern dog hon av livmoderhalscancer, skriver brittiska Metro.

– Om Amber fått göra ett cellprov tidigare så kanske cancern hade upptäckts tidigare och då hade hon kunnat vara i livet i dag, säger hennes bror Josh till Metro.

Efter att ha blivit nekad 20 gånger de närmaste tre åren så åkte hon till slut med sin familj till en privat mottagning i Washington, Tyne and Wear. Där fick hon testas och fick beskedet att hon hade haft livmoderhalscancer i två till fyra år.

– Vi bestämde oss för att åka till en privatklinik, för att lugna henne. Men resultatet blev något helt annat, säger brodern.

Amber gick igenom strålbehandlingar två gånger men cancern spred sig till hals och lungor och den 8 januari i år gick hon bort.

Josh bestämde sig vid hennes död att han skulle starta en namninsamling så att kvinnor mellan 18-25 ska kunna testa sig. I nuläget är det 140 000 personer som skrivit under. Med 9 000 till så kan frågan tas upp i brittiska underhuset, skriver Metro.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!