Tårgas vid protester mot Natomöte

Ett tusental demonstranter drevs tillbaka av kravallpolis som avfyrade tårgas.


Demonstranterna, som försökte ta sig över en bro i centrala Strasbourg i samband med dagens Nato-möte, drevs tillbaka av kravallpolis som avfyrade tårgas mot dem.

Mindre grupper av demonstranter lyckades ta sig förbi polisens avspärrningar och samlas vid viktiga gatukorsningar i staden där 60-årsfirande Nato håller toppmöte. Bland annat lyckades de blockera den spårvagnslinje som skulle transportera journalisterna till toppmötet.

Både polisen och demonstranterna hävdade att de "segrat". Men protestarrangörerna sade sig räkna med att upp till 60 000 människor skulle samlas till en demonstration vid Rhenstranden senare under dagen.

Samtidigt meddelade USA att man inte anser att det är "absolut nödvändigt" att lösa dispyten om vem som ska bli nästa Nato-chef under lördagens toppmöte.

– President Obama deltar i den diskussionen och vi får se vart den leder, sade en talesman för den amerikanska regeringen.

Talesmannen poängterade samtidigt att USA traditionellt inte har offentliggjort vem landet föredrar på posten.

Turkiet har blockerat den kandidat majoriteten av Nato-länderna ställt sig bakom: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!