Vädret kan ha bromsat Nordkorea

Dåligt väder kan ha försenat Nordkoreas planerade uppskjutning av en satellit.


Detta enligt sydkoreanska bedömare.

Bland andra USA och Sydkorea är övertygade om att satelliten i själva verket är en långdistansrobot.

"Vi trodde att uppskjutningen skulle ske i dag, men väderförhållandena på raketbasen kan ha varit ogynnsamma" skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap i ett citat från en icke-namngiven presidenttalesman.

Sydkoreas metrologiska myndighet meddelade att det hade blåst kraftiga vindar och varit molnigt i det område i Nordkorea där den förväntade uppskjutningen ska ske. På söndag och måndag spås väderförhållandena bli mer gynnsamma för en eventuell uppskjutning.

Uppskjutningen sker någon gång mellan lördag och onsdag, mellan klockan fyra och elva svensk tid på morgonen, har nordkoreanerna uppgett. De uppger att uppskjutningen gäller en fredlig kommunikationssatellit.

Raketuppskjutningen blev starkt kritiserad i Sydkorea och USA när tankningen inleddes i fredags. De säger att det kan vara fråga om att testa en långdistansrobot som skulle kunna nå USA med atomvapen.

President Barack Obama sade på fredagen att världssamfundet tar till bestraffningar om Nordkorea framhärdar med uppskjutningen.

–Nordkorea ska veta att det inte kan hota säkerheten och stabiliteten i andra länder ostraffat, sade Obama på en presskonferens tillsammans med franska kollegan Nicolas Sarcozy vid Natos toppmöte i Strasbourg i Frankrike.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!