Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny lag i Ryssland: Att slå sin fru är inte allvarligare än fortkörning

- 25/01/2017, 12:10
1 av 3

Pixabay

2 av 3

Pixabay

3 av 3

Pixabay

En ny lag väntas röstas igenom i Ryssland. Lagändringen gör att misshandel i hemmet inte ger hårdare straff än fortkörning.

Ryssland är inte direkt känt för mänskliga rättigheter. Landet har bland annat några av världens mest diskriminerande lagar för HBTQ-personer.

Men inte nog med det, nu väntas ännu en uppseendeväckande lag röstas igenom. Lagändringen skulle göra det till ett ringa brott att slå sin fru, vilket Sveriges Radio skriver om.

Under onsdagen ska parlamentet i Ryssland rösta och om lagen går igenom så blir kvinnomisshandel inte ett allvarligare brott än att köra för fort.

– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart, säger parlamentsledamoten Jelena Mizulina, som står bakom lagändringen, till Sverige Radio.

misshandel hemmetBildkälla: Pixabay

I Ryssland räknas vissa brott som mindre allvarliga, de kallas "administrativa brott", och går inte till vanlig domstol. De gäller bland annat fortkörning, ringa misshandel och felparkering. Hit kommer alltså även misshandel i hemmet att räknas, om den nya lagen röstas igenom.

Hur allvarligt en man slår sin fru spelar roll, men så länge kvinnan inte bryter några ben så blir påföljden inte strängare än böter eller 15 dagars fängelse. Enligt Sveriges Radio kommer boten inte vara på ett högre belopp än fortkörningsböter i Moskva.

Lagen gör också barnmisshandel till ett mindre allvarligt brott, läs mer om det här.

Läs också om hotet från öst och fem saker vi faktiskt borde oroa oss för angående Ryssland. Glöm inte att ladda ner vår app för fler viktiga nyheter.

Har Ryssland tappat det fullständigt?