Söndag 13 Jun
Stockholm

20-åriga Birna hittades mördad på stranden – idag begravs hon

Idag begravs 20-åriga Birna.

Bilden till höger är en genrebild.
1 av 2
Idag begravs 20-åriga Birna. Bilden till höger är en genrebild. Foto: Faksimil facebook/TT
Birna blev bara 20 år.
2 av 2
Birna blev bara 20 år. Foto: Faksimil facebook

20-åriga Birna Brjánsdóttir misstänks ha mördats efter en utekväll i reykjavik. idag begravs hon. Här är allt vi vet om fallet.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag begravs 20-åriga Birna Brjánsdóttir som hittades död på en strand, söder om huvudstaden Reykjavik, den 22 januari i år.

Begravningen kommer ske i Hallgrímkyrkan i Reykjavik. Birnas föräldrar har tackat nej till blommor och vill hellre se att människor donerar pengar till räddningsföreningen Landsbjörg SAR. Över 700 medlemmar från föreningen deltog i letandet efter Birna, skriver Iceland Monitor.

Birna försvann den 14 januari när hon var på väg hem från en utekväll i huvudstaden. Två personer är misstänkta för att ha bragt henne om livet.

Här är allt vi vet om fallet:

Försvinnandet

Birna försvann efter en utekväll på musikklubben Hurra i Reykjavik. Vid 05-tiden fastnade hon på en övervakningskamera. Detta var länge det sista spåret efter henne.

25 minuter efter att Birna fastnade på övervakningsbilderna stängdes hennes mobiltelefon av. Hennes skor, ett par Dr. Martens-kängor, hittades senare vid hamnen. Birnas mobiltelefon har ännu inte hittats.

Den röda bilen

På samma övervakningsbilder syntes en röd bil. Bilen visade sig vara hyrd av två fiskare som arbetar på det grönländska fiskefartyget Polar Nanoq. Polisen var snabba med att finna bilen, och hittade spår av Birnas blod i den.

Flera misstänkta

Den 19 januari greps tre män som misstänktes ha viktig information om Birnas försvinnande. En av männen släpptes.

Den 2 februari släpptes ytterligare en man, men som fortfarande är misstänkt för inblandning i Birnas död. Den man som fortfarande sitter häktad har inte erkänt att han har mördat Birna, skriver Iceland Monitor.

En av männen tidigare misstänkt för våldtäkt

Enligt tidningen Vísir ska en grönländsk kvinna ha anmält en av de misstänkta för våldtäkt. Ärendet lades ner på grund av brist av bevis.

Ska ha ringt Birna flera gånger

Enligt en isländsk kvinna ska en av de misstänkta männen ha kommit till baren där hon arbetar, samma kväll som Birna försvann. Kvinnan är själv bekant med mannen och enligt henne ska mannen ha blivit väldigt full, somnat vid ett bord och sedan blivit utkastad av vakten.

Samma man ska även ha ringt Birna tio gånger under kvällen, vid samma misstänkt hon tros ha befunnit sig i den röda hyrbilen.


Kroppen hittas

Birnas försvinnande drog igång den största sökinsatsen någonsin i Islands historia.

Den 22 januari hittades Birna död på en strand, vid fyren Selvogsviti.

Spår av Birna på fartyget

Efter att de två misstänkta männen greps gjorde polisen en husrannsakan på fartyget där männen arbetar. Den 24 januari meddelade polisen att de har hittat Birnas id-kort i en papperskorg.

De ska även ha funnit 20 kilo hasch, värt närmare två miljoner kronor. En av de gripna männen och en annan man i besättningen är nu misstänkta för narkotikasmuggling.

Dödsorsaken oklar

Polisen är väldigt förtegen om hur Birna har dött, men de är säkra på att hon har mördats. De tror heller inte att hon mördades på stranden där hon hittades.

– Vi tror att vi har en klar bild av hur hon dog, säger förundersökningsledaren Grímur Grímsson till Iceland Monitor.

Läs även om polisens teori om kopplingar mellan Birnas och danska Emilie Mengs försvinnande.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela