Snart kan kvinnor stämmas för abort – trots våldtäkt

- 06/02/2017, 17:23 -
Två bilder i en. Till vänster en gravid kvinna, till höger en bild på abortmotståndare.
1 av 3

Våldtäktsmän kommer kunna stämma kvinnor som överväger abort.

TT

Abortmotståndare står samlade med plakat vid en demonstration.
2 av 3

Abortmotståndet i USA ökar.

TT

En gravid kvinna står i motljus och kollar ut genom ett fönster.
3 av 3

Även de män som är pappor till barnen, även om befruktningen inte har skett under våldtäkt, ska kunna stämma kvinnorna.

TT

Abortmotståndet ökar. Snart kommer våldtäktsmän kunna stämma sina offer, för att de har valt att göra abort.

Abortdebatten är just nu stor i USA och nyligen deltog den amerikanska vice presidenten Mike Pence i en anti-abort-demonstration.

Han ska då ha sagt att “den här administrationen kommer arbeta med kongressen för att stoppa att skattebetalarna betalar för abort", enligt Indepenendet.

Nu har dessutom ett nytt lagförslag gått igenom i delstaten Arkansas i USA. Lagen gör det möjligt för familjemedlemmar att stämma en kvinna som överväger att göra abort. Även när det handlar om våldtäktsfall och incest. Detta skriver brittiska Metro.

Enligt Andy Mayberry, en av de som har skrivit under lagen, även kallad “Arkanas act 45”, kommer fadern alltså kunna förhindra en abort men inte göra anspråk på skadestånd när det gäller våldtäkt eller incest.

– Det finns ingen del av mig som kan förstå varför en våldtäktsman eller någon som har gjort någon gravid mot dennes vilja, kanske incest, skulle ha någon rätt att fatta ett sådant beslut, säger Karen Musick, medgrundare till organisationen Arkansas Abortion Support Network, till The Daily Beast.

Med lagen är det även olagligt att göra en så kallad D & E-abort, där fostret delvis föds fram. Metoden är den säkraste och vanligaste metoden under andra trimestern av graviditeten, i USA, där den används i cirka 95 procent av fallen. Det innebär att kvinnor inte kommer kunna göra abort efter 14:e graviditetsveckan.

Metoden blir nu olaglig och kan ge 10 000 dollar, motsvarande 88 000 svenska kronor, i böter eller upp till sex års fängelse, skriver Metro.

Läs även om att Donald Trump vill sätta stopp för abort – enligt läckta dokument.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde abort förbjudas i Sverige?