Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fox News backar om svenske "experten" Nils Bildt: "Borde varit tydlig"

- 28/02/2017, 07:53
Fox News backar efter Bildts besök.
1 av 3

Fox News backar efter Bildts besök.

TT/Fox News (Montage)

Nils Bildt intervjuades i Fox News.
2 av 3

Nils Bildt intervjuades i Fox News.

Fox News

Nyhetsvärden Bill O'Reilly säger att de borde varit tydligare.
3 av 3

Nyhetsvärden Bill O'Reilly säger att de borde varit tydligare.

AP

Under måndagskvällen bad Bill O'Reilly om ursäkt för att att de varit otydliga med titeln de givit Nils Bildt.

Under fredagen förra veckan intervjuades Nils Bildt, som presenterades som "svensk rådgivare i försvar och nationell säkerhet", av amerikanska kanalen Fox News. Problemet var bara det att ingen visste då vem han var.

Fox News

DN var i kontakt med försvarsmakten och UD. Hos båda fick de samma svar. De hade ingen aning om vem han var.

Det visade sig att Bildt studerat nationell säkerhet och försvarsrelaterade frågor vid Kings College i London. Skatteverket uppger att Nils Bildt flyttade till Connecticut i USA 1994, till Storbritannien 2003, sex månader senare flyttade han till Spanien och 2004 var han skriven i Tokyo i Japan, skriver Expressen.

I en intervju i Sveriges Radios program ”Studio Ett” säger Bildt själv att han nu bor i Washington D.C. i USA. Han berättade också att han varit medlem i Moderaterna, men 2013 visade han ett väldigt stort intresse för att bli riksdagsledamot för SD, skriver Aftonbladet.

Fox News kritiserades snabbt över att de indirekt skrev att Bildt jobbade för svenska regeringen. Då sa producenten att han hade "ett stabilt cv".

Nu backar Fox News och deras nyhetsvärd Bill O'Reilly ber om ursäkt för att man använt sig av Bildt.

– Kritiken är befogad. Bildt gör konsultarbete inom arbete mot terrorism, men jag borde ha varit tydlig med att han inte har någon koppling till Sveriges regering, säger han i programmet The O'Reilly Factor på måndagskvällen.

TT

Bildt själv menar att han inte valde titeln, utan att det var producenterna för programmet som gjorde det. Själv kallar han sig för oberoende analytiker, skriver Svenska Dagbladet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du också Sverigeexpert?