Nu kan privatpersoner åka upp i rymden – här är allt du behöver veta

- 02/03/2017, 14:18
År 2018 kan två privatpersoner åka upp i rymden.
1 av 3

År 2018 kan två privatpersoner åka upp i rymden.

TT/Pixabay

Resan beräknas kosta ungefär 500 miljoner kronor.
2 av 3

Resan beräknas kosta ungefär 500 miljoner kronor.

TT

Resan tar en vecka.
3 av 3

Resan tar en vecka.

Pixabay

Två personer kommer skickas ut i rymden i 2018. I framtiden är det inte omöjligt att du kan göra samma resa.

Nyligen gick det ryska privatägda företaget Space X ut med ett pressmeddelande. Två personer, som fortfarande är anonyma, ska i slutet av 2018 få åka runt månen.

Det var 45 år sedan en människa var utanför jordens omlopp och nu verkar det som att det snart är dags igen. Kan en resa till månen bli nästa stora grej? Här en lista på allt du vill veta om att åka till månen.

Så mycket kostar det

Space X har ännu inte gått ut med prislappen för kalaset men enligt Nasa så kostar det 500 miljoner kronor att skicka en person till månen och tillbaka. Det är bara att hoppas att man vinner på lotto snart då!

Bildkälla

Så säkert är det

Inte nog med att det är dyrt, det är farligt också. Även om Space x har haft lyckade teststarter så har de också haft en del olyckor. Den har inte heller testflugits ännu. Personerna kommer vara ensamma i rymdkapseln under resan och bli instruerade från jorden, skriver SVT.

Bildkälla

Så lång tid tar det

Resan tar en vecka. Det kommer vara första gången som människor tar sig så snabbt och så långt in i rymden någonsin. Resan kommer att vara till och runt månen för att sedan åka tillbaka till jorden. Sista resan till månen var över 45 år sedan.

Bildkälla

Det här behöver du göra inför resan

På Space x hemsida skriver de att personerna kommer få gå igenom fysiska såväl som psykiska tester inför uppskjutningen. Träningen inför resan planeras att påbörjas senare i år.

Bildkälla

Det kanske är dyrt och farligt men sanningen är att vi bara är avundsjuka. Precis som Space X skriver i sitt pressmeddelande så är det ju något med rymdresor som är mycket poetiskt.

"Dessa individer kommer resa i rymden och bära hopp och drömmar från hela mänskligheten, driver av den universiella lusten för att upptäcka".

Läs också också om de jordliknande planeterna som Nasa hittat.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du åka till månen?