Via ett kryphål i en ny lag i Bangladesh finns ingen åldergräns för giftermål.
1 av 3
Via ett kryphål i en ny lag i Bangladesh finns ingen åldergräns för giftermål. - Foto: TT/Pixabay
Förslaget röstades genom i veckan.
2 av 3
Förslaget röstades genom i veckan. - Foto: Pixabay
Landet har högt antal barnäktenskap – näst flest i världen.
3 av 3
Landet har högt antal barnäktenskap – näst flest i världen. - Foto: AP

I det här landet kan det bli lagligt att gifta sig med ett nyfött barn

I Bangladesh har en ny lag röstats fram som i praktiken innebär att det inte finns någon åldersgräns för att gifta sig.


Just nu rasar omvärlden mot Bangladesh i södra Asien. Anledningen handlar om att de anklagas för att ha tagit "ett stor kliv bakåt i utvecklingen" när det kommer till att förhindra barnäktenskap.

Det har nyligen kommit fram ett kryphål i en ny lag som innebär att det i princip inte finns någon åldersgräns för när man får ingå äktenskap och gifta sig. Med andra ord är det möjligt för en person som är 0 år gammal att gifta sig.

Pixabay

I den nuvarande bangladeshiska lagen står det att det är 18-årsgräns för kvinnor och 21-årsgräns för män att gifta sig, men att det nu ska bli möjligt att kringgå åldersgränserna under "speciella omständigheter". Eller om det rör sig om ett fall som ligger i "den vuxnas bättre intresse".

Det finns kampanjer som pekar på att det här skulle kunna innebära att våldtäktsmän och sexbrottslingar kommer undan sitt straff genom att gifta sig med offret. Vilket har varit fallet flera gånger på olika håll i världen.

En oroväckande del av lagen förtydligar inte vad de här "speciella omständigheterna" skulle innebära. Gruppen "Girls Not Brides" menar att det här betyder att barnäktenskap tekniskt sett blir lagligt i landet – och att det skulle kunna innebära att en vuxen får gifta sig med ett nyfött barn, skriver Independent.

Gruppen skriver i ett anförande att de är oroliga att "den här lagen kommer leda till ett stort missbruk, att barnvåldtäkt legitimeras och att föräldrar kan tvinga sina flickor att gifta sig med sina våldtäktsmän".

I förra året blev det stort rabalder när det skrevs om att Turkiet tagit bort en åldersgräns för sex.

I Bangladesh finns idag redan ett problem med barnäktenskap och är det land som har näst högst antal minderåriga giftermål i världen. 52 procent av bangladeshiska kvinnor gifte sig innan de fyllde 18 – och 18 procent gifte sig innan de var 15, enligt en rapport från Unicef.

Barnäktenskap Bangladesh gifta barnAP/TT

Den nya lagen fick stort medhåll i det bangladeshiska parlamentet och röstades fram med majoritet. Om regeringen inte gör några större ändringar så går den igenom den här veckan.

Landets minister för kvinnor- och barnfrågor Meher Afroze Chumki har sagt i en intervju med Dhaka Tribune att de "speciella omständigheterna" kommer att förtydligas när lagen träder i kraft.

Läs också om den omtalade kampanjen när 12-åriga Thea från Norge skulle gifta sig – eller läs en debattartikel om barnäktenskap och vad Sverige kan göra åt saken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige göra mer för att förhindra barnäktenskap i världen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.