Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Domaren frågade kvinnan varför hon inte "höll ihop benen" – nu får han sparken

- 10/03/2017, 12:44
Robin Camp har fått avgå efter sina uttalanden i en våldtäktsdom.
1 av 3

Robin Camp har fått avgå efter sina uttalanden i en våldtäktsdom.

Kanadas rättsliga råd/Pixabay

Han frågade offret varför hon "inte höll ihop benen".
2 av 3

Han frågade offret varför hon "inte höll ihop benen".

Pixabay

Robin Camp.
3 av 3

Robin Camp.

Kanadas rättsliga råd

Domaren har sedan kommentarerna utretts av landets rättsliga råd och försökte verkligen behålla sitt jobb.

Ett våldtäktsmål som hölls 2014 i Kanada fick stor uppmärksamhet över hela världen. Anledningen var den federala domaren Robin Camps uttalanden och frågor som Nyheter24 skrivit om tidigare.

Kanadas rättsliga råd

Han frågade bland annat offret varför hon "inte höll ihop knäna" och varför hon inte "bara sänkte ner rumpan i handfatet för att undvika att bli våldtagen", rapporterar kanadensiska CBC.

Dessutom sa Camp att "sex och smärta hör ibland ihop och det är nödvändigtvis inte någonting negativt". Han ska också ha sagt att unga kvinnor vill ha sex, speciellt om de har druckit alkohol.

Landets rättsliga råd tyckte inte att de här kommentarerna alls var lämpliga för en domare och uppmanade landets justitieminister att avskeda honom. Camp försökte nyligen inför ett förhör i landets rättsliga kammare att övertala regeringen att få behålla sitt jobb.

Pixabay

Han bad om ursäkt till offret och alla som kan ha skadats av hans kommentarer. Han berättade även inför landets rättsliga råd att han läst på, och "tränat på", landets sexlagar sedan det inträffade. Enligt The Globe and Mail har domaren gått flera kurser med feministiska forskare.

Det räckte dock inte och rättsliga rådet tyckte fortfarande att han skulle avgå. Vilket han också till slut gjorde, skriver CBC.

Nyligen rapporterades det om att en flicka i Sverige var tvungen att byta skola efter en våldtäkt medan de skyldiga pojkarna fick gå kvar.

Läs också om mannen som fick en öl hävd över sig efter hans uttalanden om att legalisera våldtäkt – eller om landet där man kan bli tvingad att gifta sig med sin våldtäktsman.

Borde domaren ha blivit av med jobbet?