Trump krävs på svar – kan bli en av de största skandalerna någonsin

- 13/03/2017, 08:42 -

Vad påståendet om att president Obama skulle avlyssnat president Donald Trump än leder till så blir det en stor politisk skandal.

USA:s president Donald Trump gick i början av mars till attack mot den tidigare presidenten Barack Obama. På Twitter skrev Trump att Obama avlyssnat hans telefon.

TT

Bland annat drog presidenten paralleller till Watergate-skandalen som skakade USA under Richard Nixons presidentskap på 1970-talet. Trump skrev bland annat: "Fruktansvärt. Jag har precis fått reda på att Obama låtit avlyssna mig i Trump Tower precis innan valvinsten."

Trump la aldrig fram något konkret stöd för sina påståenden då – och nu krävs han på bevis. Det ska gå snabbt också, meddelar underrättelseutskottet i representanthuset. Under måndagen krävs det att presidenten lägger fram sina bevis.

För två veckor sedan krävde Vita huset att kongressen utreder om Obama faktiskt avlyssnade Trump.

Den republikanske senatorn John McCain sa under söndagen till CNN att Trump just nu har två val. Att antingen dra tillbaka påståendet – eller presentera bevis som styrker påståendet om Obama. En medarbetare menar att Trump fått sina uppgifter från den kontroversiella högerextrema sajten Breitbart.

TT. McCain.

Det finns spekulationer om vad presidentens tweets handlar om. Samtliga skulle innebära en omskakande politisk skandal.

Antingen kan det ha att göra med att Trump faktiskt blev avlyssnad under en av flera pågående brottsutredningar mot honom. En annan förklaring skulle vara att Trump har rätt och Obama mycket riktigt avlyssnade honom. Det tredje, och värsta, alternativet skulle vara att Trump faktiskt inte har några bevis alls för sina påståenden.

FBI-chefen James Comey kommer om en vecka att utfrågas av underrättelseutskottet. Han tros då få många frågor om en eventuell avlyssning, skriver AP.

Kolla också på bilden som en gång för alla visar att Trump hade fel om sin installation.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att det blir en stor skandal?