Fredag 19 Aug
Stockholm

Populära stranden ligger nära ett kärnkraftverk – mystiska bilden skrämmer livet ur folk

En ny bilden på Google skrämmer livet ur invånarna i San Diego.
1 av 3
En ny bilden på Google skrämmer livet ur invånarna i San Diego. Foto: Twitter/Google
På bilden syns var det radioaktiva avfallet har placerats.
2 av 3
På bilden syns var det radioaktiva avfallet har placerats. Foto: Google
Normalt?
3 av 3
Normalt?. Foto: Instagram

Boende vid den populära stranden i Kalifornien har länge vetat om att kärnkraftverket låg nära. Men de visste inte om det här...

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Länge har boende som bor vid San Onofre State Beach i San Diego vetat om att stranden ligger extremt nära det nu stängda kärnkraftverket San Onofre Power Plant. Problemet? Jo, bilder från Google Maps har skrämt livet ur besökare och boende i närheten.

Kärnkraftverket stängdes för gott i juni 2013 och ligger bokstavligen ett stenkast från havet. Den lokala tidningen San Diego Union-Tribune har pratat med boende i området som uttrycker att "de nya bilderna verkligen visar hur läskigt det här är".

För att förydliga så är inte kärnkraftverket fortfarande aktivt, men det är bilder som visar "miljoner kilo av radioaktivt avfall" som fortfarande finns kvar efter att kärnkraftverket var aktivt. De flesta reagerar på att det ligger så extremt nära vattnet.

För ett år sedan uppmättes "onormalt höga" av radioaktivitet i Sverige.

Ska vi kika på bilderna? De visar en överblick av verket och också var avfallet förvaras. Det är bara omkring 30 meter mellan avfallet och kustlinjen:


Vi zoomar in lite:

Google Maps

Tidigare har det främst varit en diskussion för lokalpolitiker som uttryckt oro över hur nära avfallet ligger nära en av de mest trafikerade motorvägarna i hela USA. När bilderna nu dykt upp på Google Earth så finns informationen tillgänglig för alla – och det har i sin tur lett till att flera medborgare nu reagerat starkt, uppger sajten ATTN.

Den främsta oron, enligt lokaltidningen, är ifall tsunamis eller jordbävningar kan få det radioaktiva avfallet att läcka. En medborgarrörelse har stämt en lokal myndighet för att de förvarar avfallet så nära medborgarna.

Det är inte så konstigt att oron är stor eftersom vi alla vet att radioaktivt avfall är extremt farligt. I februari skedde en kraftig explosion nära ett kärnkraftverk i Frankrike och det ledde till panik.

Läs också om kärnkraftverket som ligger nära Sverige som har extrema problem med säkerhet och bedöms som en risk för att bli "nästa Tjernobyl". På tal om Tjernobyl – här kan du se bilder som visar hur hela världen påverkades av olyckan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.