USA i attack mot Syrien i natt – minst sex döda

- 07/04/2017, 08:12 -

Donald Trump bekräftar att han själv gett order om den missilattack som drabbade Syrien i natt. Nu hotar Ryssland att dra sig ur samarbeten med USA.

Natten till fredag avfyrade USA 59 missiler mot en flygbas i Syrien. President Donald Trump har nu sagt att attacken var ett gensvar på den giftgasattack i Khan Sheikhun som ägde rum i tisdags, skriver flera medier.

– Assad tog livet av hjälplösa män, kvinnor och barn. Det var en långsam brutal död för så många. Till och med vackra bebisar blev brutalt mördade under attacken, sade Donald Trump under en presskonferens i natt.

Kemgasattacken i Khan Sheikhun, Syrien, i tisdags drabbade hundratals människor. Enligt uppgifter ska 100 personer ha dödats och 400 skadats till följd av attacken. USA håller Assad-regimen ansvariga för attacken, vilket föranledde till att de idag tog ett ytterligare steg mot regimen – och avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk.


Missilerna avfyrades från amerikanska krigsfartyg i Medelhavet.

Missilerna ska ha avfyrats från två amerikanska krigsfartyg i Medelhavet. Målet var Shayrat-flygbasen i Homs-provisen, som kontrolleras av den syriska regimen. USA hävdar att basen användes för att utföra tisdagens kemgasattack, skriver Aftonbladet.

Uppgifter från libaneisska tv-kanalen al-Mayadeen säger att den syriska armén hann evakuera de flesta av deras stridsflyg från den attackerade flygbasen.

Enligt SVT flygbasen nu vara helt förstörd. Rapporter från Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att minst fyra syriska soldater har dödats i attacken.

Enligt guvernören i Homs-provinsen rör det sig däremot om sex döda och sju skadade. Missilerna ska ha fallit mot flygbasen i över en timme, skriver SVT.

Trump gav order

Sent under torsdagskvällen lokal tid bekräftade USA att de ligger bakom attacken.

– I natt beordrade jag ett riktat militärt anfall på det flygfält i Syrien som kemvapenattacken avfyrades ifrån. Det ligger i USA:s högsta säkerhetsintresse att förebygga och förhindra spridningen eller användningen av dödliga kemiska vapen, sade Trump under presskonferensen enligt Aftonbladet.

Enligt uppgifter till CNN har Trump inför attacken sökt godkännande från en bred lista av länder innan angreppet.

Under presskonferensen riktade han sig dessutom mot flera länder.

– I kväll uppmanar jag alla civiliserade nationer att ansluta för att försöka avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien, och för att få ett slut på all form av terrorism, säger Trump, enligt Aftonbladet.

Ryssland starkt kritiska

Ryssland har flera gånger hävdat att det inte finns några bevis för att Bashar al-Assad ligger bakom tisdagens giftgasattack. Enligt Ryssland har Syriens armé inte ens tillgång till kemiska vapen.


Vladimir Putin

Nu riktar de stark kritik mot USA:s agerande och kallar attacken mot Syrien för en "aggressionsattack mot en FN-medlem". Enligt Putin bryter USA mot internationell rätt.

Regeringen anklagar nu även USA:s missilattack för ett försök att "distrahera världen från de många civila dödsfallen i Irak".

Ryssland hotar nu att avsluta det militära samarbetet med USA.

Konstantin Kosachev, chef vid den ryska utrikeskommitén, skriver i ett uttalande på Facebook att nattens attack sannolikt ommöjliggör alla möjligheter till samarbete mellan USA och Ryssland i Syrien, uppger AP.

Även Iran fördömer USA:s angrepp, enligt Aftonbladet.

Flera länder står bakom USA

Länder som Storbritannien, Israel, Saudiarabien, Frankrike, Polen och Turkiet ger sitt stöd till USA.

Storbritanniens regering säger bland annat i ett uttalande att missilangreppet är ett #rättmätigt svar på den barbariska kempvapenattacken".

Även Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ger sitt stöd.

"Attacken mot Syrien var ett proportionerligt, beräknat och riktat svar som sänder en stark signal till Assad-regimen. Men vi är inte i krig med Assad-regimen och USA har gjort det klart att de inte tänker störta den syriska regeringen," säger han i ett uttalande enligt SVT.

Den japanska premiärministern Shinzo Abe ger USA sitt stöd.

– Japan stödjer den amerikanska regeringens beslutsamhet att förhindra spridningen och användandet av kemiska vapen. Många oskyldiga människor föll offer för kemattackerna. Det internationella samfundet chockerades över den tragedi som drabbade många unga barn, säger han, enligt Reuters, skriver SVT.

Artikeln uppdateras

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.