Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är bilden som nästan startade ett tredje världskrig

- 23/04/2017, 21:59
Den här bilden fick USA:s president att nästan starta ett tredje världskrig.
1 av 3

Den här bilden fick USA:s president att nästan starta ett tredje världskrig.

Pixabay/National Security Archive

Bilden föreställer skrämmande Sovjetisk missilteknik.
2 av 3

Bilden föreställer skrämmande Sovjetisk missilteknik.

National Security Archive

Det var John F. Kennedy som ledde landet under Kubakrisen
3 av 3

Det var John F. Kennedy som ledde landet under Kubakrisen

Pixabay

Se fotot och läs historien bakom händelserna i Kuba som nästan blev startskottet för ett tredje världskrig.

Året är 1962, och ett amerikansk spionflyg spanar över det kommunistiska Kuba en lugn augustidag. Till en början går flygningen felfritt, och med på uppdraget är en fotograf med uppgift att dokumentera händelserna i det mystiska landet söder om Florida.

Plötsligt får planet syn på något oväntat, något som ska skaka om USA i dess grundvalar och från ingenstans sätta landet i kris under 13 ödesmättade dagar – en syn som nästan leder till ett tredje världskrig.

Vad som först verkar vara någon slags stjärnbild från planets fågelperspektiv, ska visa sig vara något helt annat. Som tur är knäpper den kvicktänkte fotografen ett foto på det märkliga mönstret, något han sent ska komma att ångra.

MissilbildBildkälla: National Security Archive

Bilden föreställer nämligen det sovjetiska luftvärnssystemet S-75 Dvina, en upptäckt som skapar panik hos amerikansk militär. Ett sovjetisk missilbas så nära USA:s territorium är förstås allt annat än bra för landets säkerhet, och när fotot sprids till Vita huset sprids så även paniken.

Efter 16 år av spänningar mellan Sovjet och USA blir detta avslöjande därför nästan droppen som får bägaren att rinna över. Under 13 långa dagar är de båda länderna bara sekunder från att avfyra kärnvapen av då oskådade proportioner, mot varandra. Under 13 långa dagar håller hela världen andan när Kubakrisen nästan orsakar ett tredje världskrig.

Independent var först med att skriva om det skrämmande fotot.

Se även när USA släppte "alla bombers moder" över Afghanistan:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kände du till Kubakrisen?