Tio år senare – det här vet vi om försvunna Madeleine McCann

- 03/05/2017, 10:24

"Maddie är borta! Någon har tagit henne!" Den 3:e maj 2007 försvann Madeleine McCann spårlöst. Här är allt vi vet efter tio år av sökande.

För tio år sedan idag befann sig Kate och Gerry McCann och deras tre barn på semester i badorten Praida da Luz, på Algarvekusten i Portugal.

Den kvällen inträffade varje förälders värsta mardröm. Det var då parets äldsta dotter försvann. Hon var bara tre år gammal.

Det här vet vi om Madeleine McCanns försvinnande och vad som faktiskt har hänt sedan dess:

1. Madeleine försvinner spårlöst

Under kvällen den 3:e maj 2007 åt "Maddies" föräldrar middag med några vänner på en tapasrestaurang, bara 80 meter från semesterlägenheten i Praida da Luz.

Föräldrarna hade gjort upp ett tillsynsschema för barnen. Deras tvååriga tvillingar och storasystern Madeleine, snart fyra år, låg och sov i lägenheten. De skulle tittas till en gång i halvtimmen.

Försvunna Madeleine McCann, född 12:e maj 2003. Bildkälla: TT

Allt gick enligt planen till en början. Men vid kontrollen klockan 22 möttes mamma Kate McCann av två sovande tvillingar och en tom säng. Kvar på Madeleines plats i sängen fanns bara hennes gosedjur och snuttefilt. Fönstret till sovrummet stod öppet.

Det är då Kate McCann kommer rusande tillbaka till restaurangen och ger ifrån sig skriket som blir startskottet för tio år av plågsam oro och sökande över hela världen.

2. Tabbar under första dygnet

Den allra första teorin som polisen började arbeta efter, var att Madeleine skulle ha vaknat och vandrat iväg själv för att leta efter sina föräldrar.

Därför började man söka med hundar i området runt hotellet på alla tänkbara ställen där ett barn skulle kunna ha gömt sig eller gått vilse.

Nyligen trädde familjens barnflicka fram i en intervju och berättade hittills okända detaljer om sökandet. Hon och flera frivilliga ska ha letat efter Madeleine hela natten, tills de vid klockan fem beordrades att gå hem och sova, mot sin vilja.

En förtvivlad Kate McCann på balkongen i semesterorten några dagar efter dotterns försvinnande. Bildkälla: TT

Enligt barnflickan kom inte polisen till platsen förrän 90 minuter efter det första larmsamtalet. Hon beskriver resorten där familjen bodde som att den ansågs otrygg av andra och att många i området bar överfallslarm. Här kan du läsa mer om barnflickans avslöjanden.

Ett stort problem i utredningen är också att man helt missade att kontrollera motorvägar och andra tänkbara flyktvägar, som exempelvis gränsen mot Spanien. Polisen i Portugal ska inte ha lyckats stänga landets gränser efter Madeleines försvinnande och fordon på färjor mellan Spanien och Marocko söktes inte igenom.

Anmärkningsvärt nog efterlystes inte Madeline som försvunnen av Interpol förrän hela fem dagar efter försvinnandet. Istället genomfördes utredningen av den portugisiska polisen i samarbete med brittisk polis.

3. Vittnesmål samlas in

Den första tiden samlades viktiga vittnesmål in, som har betats av i tur och ordning.

Det enda vittnesmålet som fortfarande är aktuellt nu tio år senare, kommer från ett par från Nordirland som sa sig ha sett en liten flicka i Madeleines ålder. Flickan bars av en man som ska ha sett "obekväm" ut och inte som en turist. Den lilla flickan han bar på var dessutom bara klädd i pyjamas och helt barfota.

Under 2008 anlitade Madeleines föräldrar privatdetektiver som skapade en datoranimerad fantombild av mannen, baserat på just det vittnesmålet.

Först 2013 släpptes bilden för allmänheten av Scotland Yard, men än idag finns det inga fler spår efter den mystiska mannen som paret beskrev, skriver SVT.

Fantombilden baserad på vittnesmål från paret från Nordirland. Bildkälla: Metropolitan Police

En 34-årig britt/portugis som bodde i närheten av lägenheten där Madeleine försvann var också intressant i utredningen. Tydligen ska han han ställt många frågor till en journalist om fallet och betett sig suspekt, vilket fick journalisten att tipsa polisen om att kolla upp mannen närmare.

Trots att han visade sig ha alibi för kvällen i fråga, så genomfördes en husrannsakan av hans hem. Mannen hängdes ut av brittiska tabloidtidningar, men när utredningen blev nerlagd och avskriven 2008 fick han ett stort skadestånd på grund av uthängningen i media.

4. Madeleines föräldrar blir huvudmisstänkta

Den 9:e september 2007 återvände familjen till Storbritannien. Vid den tidpunkten riktades misstankarna snart mot Kate och Gerry McCann, Madeleines egna föräldrar, vilket Nyheter24 har skrivit om här.

Anledningen till misstankarna var för att polishundar hade markerat liklukt på brottsplatsen. Både på Kates kläder, bilnycklar och i bakluckan på en bil som föräldrarna hyrde 25 dagar efter dotterns försvinnande. Dessutom markerades liklukt på Madeleines gosedjur som var kvarlämnat i sovrummet.

De sörjande föräldrarna och Madeleines gosedjur. Bildkälla: TT

Det ledde till en teori om att föräldrarna gav Madeleine sömnmedel den kvällen hon försvann, för att hon skulle sova ordentligt och inte behöva lika mycket tillsyn. Men dosen skulle då alltså ha kunnat lett till en överdos och därmed också hennes död.

Man arbetade utifrån en teori om att Kate McCann skulle ha gömt sin dotters kropp och sedan gjort sig av med den 25 dagar senare, vilket skulle stämma överens med tidpunkten när bilen hyrdes.

Men polisens utförliga teori avfärdades helt av föräldrarnas advokat, som menade att liklukten kunde förklaras med att Kate McCann arbetade på sjukhus och hanterade flera dödsfall innan hon åkte på semester. Madeleines gosedjur ska ha varit med på sjukhuset och därför också kontaminerats med liklukt.

Dessutom menade föräldrarnas talesperson att det inte hade varit möjligt för föräldrarna att föra bort Madeleines kropp, eftersom att familjen var konstant bevakade av både poliser och media. Därför avskrevs tillslut föräldrarna som huvudmisstänkta.

5. Mediauppbådet

Många har ifrågasatt föräldrarnas beslut att lämna sina barn ensamma i sovrummet medan de befann sig på restaurangen en bit bort. Saken har diskuterats flitigt i brittiska medier, där paret mer eller mindre har målats upp som bestialiska mördare, vilket har gett Kate och Gerry McCann stora skadestånd i efterhand.

Det verkar inte finnas någon gräns för intresset kring jakten på "Maddies" förövare och svaret på vad som egentligen hände den där kvällen för exakt tio år sedan.

Madeleine McCanns föräldrar framför en samlad presskår utanför familjens semesterboende i Portugal 2007. Bildkälla: TT

Något som också har ifrågasatts, är föräldrarnas val att tidigt anlita PR-byråer och presstalespersoner för att uppmärksamma fallet så mycket som möjligt.

Portugals tidigare inrikesminister Rui Pereira har kritiserat den portugisiska polisen för att de inte har straffat föräldrarna för att de lämnade sina barn ensamma på hotellrummet.

– Britterna hade mycket märkliga vanor. Därför var det naturligt för dem att lämna de två år gamla tvillingarna och den andra treåringen (Madeleine) ensam i sovrummet, så att föräldrarna kunde gå ut ett par hundra meter bort för att umgås med sina vänner, sa Pereira till Daily Star under förra året.

Men kritiken hindrade inte föräldrarna från att snart efter försvinnandet starta en stor fond för att få in pengar till sökandet efter dottern.

Harry Potter-författaren JK Rowling ska ha donerat stora summor till fonden och även fotbollsspelaren David Beckham och självaste påven engagerade sig i Madeleines mystiska försvinnande.

Under en fotbollsmatch på Wembley 2007 visades en efterlysning av Madeleine på storskärm. Bildkälla: TT

Än idag reser Madeleines föräldrar runt i världen och marknadsför boken "Madeleine : vår dotters försvinnande och det fortsatta sökandet efter henne" som gavs ut 2012.

Även polisinspektör Goncalo Amaral, som först ledde Madeleine-utredningen, har försökt ge ut en kontroversiell bok om försvinnandet, där han påstår att föräldrarna är inblandade i treåringens död.

Men föräldrarna stämde honom och 2015 blev Amaral dömd att betala drygt 4 miljoner kronor i skadestånd till föräldrarna. Då stoppades även boken, men nu har det överklagats och ett nytt domstolsbeslut ger Amaral rätten att ge ut den trots allt.

6. Pedofilkopplingarna

En teori är att Madeleine skulle ha utsatts för en pedofil i samband med försvinnandet. Man kollade upp flera misstänkta tidigare dömda pedofiler, men utan resultat.

Ett namn som har förekommit i utredningen är Sir Clement Freud, känd tv- och radioprofil samt parlamentsledamot i Storbritannien. Han var även barnbarn till psykoanalysens grundare Sigmund Freud.

Sir Clement Freud. Bildkälla: Wikimedia

Två kvinnor har tidigare trätt fram och berättat om Sir Clement Freuds pedofili och de övergrepp de utsattes för som pågick i flera årtionden. Freud hade ett sommarhus i Praia da Luz och dessutom umgicks han med familjen McCann några veckor innan dotterns försvinnande.

En annan person som brittisk polis fattade misstankar mot så sent som 2014, var en man som tidigare hade varit anställd på resorten där familjen bodde i Praida da Luz, skriver SVT.

Mannen hade drogproblem och blev sparkad från resorten i samband med att han blev anklagad för stöld, ett år innan Madeleines försvinnande. Anledningen till att just han blev intressant i utredningen, var för att han tidigare varit misstänkt för flera fall där minderåriga flickor hade blivit antastade i området tidigare.

Med andra ord misstänkte man att mannen kunde ha fört bort Madeleine som en slags hämnd för att han hade fått sparken, vilket i sådana fall kunde styrkas med hjälp av analys av mobiltelefontrafiken som visade att han faktiskt befann sig i området just den kvällen när hon försvann.

Men även här har utredningen avstannat, eftersom att det visade sig att mannen dog 2009, fem år innan Scotland Yard fattade misstankar om hans inblandning i försvinnandet.

7. Spår i Marocko

Kate och Gerry McCann har anlitat privatdetektiven Colin Sutton, som i en intervju nyligen har sagt att sagt att de tror att Madeleine kan ha smugglats in i Afrika av slavsäljare som stal henne "på beställning" av en rik familj.

Ungefär den här vägen ska kidnapparna i sådana fall ha rest:

Med bil tar det bara ungefär fyra timmar att åka från semesterorten till hamnen i Spanien.

– Om någon ville ta en treåring till Afrika är det den självklara resvägen. Infrastrukturen och kontakten med folk som smugglar är tydlig där, sa Sutton till The Mirror.

I augusti 2007 fick Interpol ett tips om att en man i Tangier hade setts bära på ett barn som liknade Madeleine. Flickan beskrevs som "olycklig, på dåligt humör och pratade inte".

Ett annat tips kom in till Chrimestopper från en person som säger sig ha sett en flicka som liknade Madeleine i en bil på en färja från Tarifa till Tangier.

Två dagar senare sågs en flicka som beskrevs som "identisk" med Madeleine, tillsammans med en man på en bensinstation i Marrakech. En turist såg en blond flicka på Avenue Abdel Krim Khattabi, en väg som går mellan Marrakech och hamnen.

Mari Olli, turisten som såg den blonda flickan, sa i en intervju tidigare att flickan bar en blå pyjamas och frågade "Kan vi träffa mamma snart?" Då visste hon inte att en flicka hade försvunnit, utan det var först när hon kom hem från resan som hon hörde talas om försvunna Madeleine.

Än idag har hon inte kommit över händelsen och hon är helt övertygad om att det var Madeleine hon såg.

Ett annat vittne fångade ett barn på bild som bars fastspänd på en kvinnas rygg. Men tack vare bilden kunde kvinnan identifieras och det visade sig att barnet på bilden faktiskt var hennes egen dotter.

Bouchra Ahmed Ben Issa, med sina föräldrar. Bildkälla: TT

Ett av de spår från Marocko som fick störst uppmärksamhet, var en liten blond flicka som fotades av två spanska turister. Men även i det fallet lyckades man spåra barnet på bilden, som inte var Madeleine utan ett barn vid namn Bouchra Ahmed Ben Issa, som bodde med sina föräldrar i Zinat i norra Marocko.

8. Tio år senare

En polisenhet vid namn Operation Grange arbetar uteslutande med Madeleine-fallet sedan 2011. Som mest arbetade 29 poliser och åtta civila med fallet, men sedan september 2015 är utredningen begränsad till fyra poliser i tjänst.

Utredningen har hittills kostat över 125 miljoner kronor, och sedan 2011 har polisen undersökt över 40 000 dokument och tittat närmare på över 600 personer.

Nyligen stod det klart att sökandet förlängs med sex månader.

Så sent som 2014 grävde brittisk polis på olika platser i Portugal efter Madeleines kropp, vilket inte gav något resultat. I september 2015 krymptes utredningen till att enbart sysselsätta fyra poliser.

Utgrävningar i Portugal. Bildkälla: TT

Många undrar om polisen någonsin kommer att få veta säkert vad som hänt med Madeleine. Men polischefen Mark Rowley verkar förhoppningsfull över fallet.

– VI har ett spår som vi tycker är betydande. Hade vi inte tyckt det hade vi inte fortsatt söka, sa Rowley nyligen till Independent.

Med andra ord låter det som att gåtan om Madeleine McCann kan vara nära en lösning.

9. Hopp

Kate och Gerry McCann i en TV-intervju för BBC i Loughborough, England, 28:e april 2017. Bildkälla: TT

På föräldrarnas Facebooksida Official Find Madeleine Campaign summerar de tio långa år av hopp och förtvivlan med följande ord:

"Tio år – det finns inget enkelt sätt att säga det, beskriva det eller acceptera det.

Jag minns när Madeleine försvann och jag kunde inte ens försöka föreställa mig tidsbegrepp i form av år då. Shawn Hornbeck kidnappades och hölls gömd i över fyra år, Natascha Kampusch i över åtta år. Jag kunde inte tänka så långt framåt i tiden.

Men här är vi nu... Madeleine, vår Madeleine – tio år.

De flesta dagar ser ut som alla andra. Den 3:e maj 2017 – en dag som alla andra. Men tio år – en fruktansvärd påminnelse om tiden, en stulen tid."

Om Madeleine fortfarande lever fyller hon 14 år den 12:e maj 2017.

Bildkälla: Facebook

I filmklippet längst upp i artikeln kan du se fler bilder från sökandet efter Madeleine McCann.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du följt sökandet efter Madeleine ända sedan 2007?