Han drack kaffe, energidryck och läsk – dog av koffeinöverdos

- 18/05/2017, 21:15
16-åringen dog efter att ha överdoserat koffein.
1 av 4

16-åringen dog efter att ha överdoserat koffein.

Faksimil NBC News/Pixabay/TT/Pixabay

Han drack en Mountain Dew.
2 av 4

Han drack en Mountain Dew.

Pixabay

En kaffe latte.
3 av 4

En kaffe latte.

TT

Och en energidryck.
4 av 4

Och en energidryck.

Pixabay

16-årige Davis Allen Cripe dog enligt läkare efter att ha druckit kaffe, läsk med koffein och en energidryck.

De flesta i Sverige dricker en hel del koffein genom både kaffe och olika energidrycker, något som kan påverka kroppen om man ska tro forskning, här kan du bland annat läsa om vad som händer i kroppen när du dricker energidryck.

16-årige Davis Allen Cripe kollapsade i sin skola i South Carolina, USA, till följd av att ha druckit en kaffe latte från McDonald's, en Mountain Dew och en energidryck.


Bildkälla: Faksimil NBC News

Han hade druckit dryckerna två timmar innan han kollapsade, och bara en kort stund efter att Cripe fallit ihop dog han. Enligt läkaren Gary Watts var dödsorsaken koffeinöverdos.

– Det var så mycket koffein att han fick hjärtarytmi, säger Watts till NBC News.


Bildkälla: Faksimil NBC News

Under obduktionen hittades inga indikationer på att Cripe lidit av ett dolt hjärtfel eller annan sjukdom som skulle kunnat öka risken för dödsfallet. Watts säger även att det kanske verkar svårt för många att förstå att koffein faktiskt kan orsaka hjärtarytmi.

– Meningen är inte att döma ut Mountain Dew, kaffe latte eller energidrycker. Men vi vill få folk att förstå att de här dryckerna, den här mängden koffein och hur det intas, kan få ödesdigra konsekvenser. Och det är vad som hänt i det här fallet.


Bildkälla: Faksimil NBC News

Den mängd koffein som Cripe intagit, på så kort tid, och med tanke på hans vikt och längd översteg den mängd koffein hans kropp klarade. Enligt läkarna uppgick intaget till över 500 milligram.

I Sverige är Livsmedelsverkets rekommendation för koffeinintag inte direkt avgränsat, men för gravida rekommenderas att inte dricka över 300 milligram. Och i USA är rekommendationen att inte dricka mer än 400 milligram per dygn.

Men toleransen för koffein varierar otroligt mycket från person till person, skriver NBC News.

Funderar du på att sluta med koffein? Då kan du kolla hur det gick för Nyheter24:s Teodor Stig-Matz när han försökte sluta med kaffe, snus och cigg.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Dricker du drycker med koffein?