Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Student släpps från fängelse i Nordkorea – ligger i koma

- 13/06/2017, 18:24
2016 dömder Otto Warmbier till 15-års straffarbete efter att ha snott en propaganda banderoll från ett hotell.
1 av 3

2016 dömder Otto Warmbier till 15-års straffarbete efter att ha snott en propaganda banderoll från ett hotell.

TT

De hittade banderollen och han fick ett hårt straff.
2 av 3

De hittade banderollen och han fick ett hårt straff.

TT

Men nu släpps han fri.
3 av 3

Men nu släpps han fri.

TT

En ung man från USA dömdes 2016 till 15 års straffarbete. Nu har han släppts från fängelset men enligt uppgifter ska han ligga i koma.

Ska du besöka Nordkorea så kan det vara smart att hålla sig till de regler som finns. Annars kan det sluta riktigt illa. 

I januari 2016 var Otto Warmbier, 22, från USA, i Nordkorea. Men resan slutade inte som tänkt. Han bestämde sig nämligen för att ta en banderoll från ett förbjudet område. Att det var ett politiskt budskap på banderollen hjälpte inte heller, skriver SVT. 

Bildkälla: TT
Bildkälla: TT

Han gick ut i offentlig tv i Nordkorea och bad om ursäkt. Han förklarade att han blivit lovad en begagnad bil av en väns mamma i utbyte för banderollen. Men domaren var ändå hård och efter en timmes förhandling dömdes han till 15 års straffarbete. 

Nu, 17 månader senare släpps han och ska återlämnas till USA där han kommer få återförenas med sin familj. Men enligt familjen ska nordkoreanska myndigheter upplyst dem om att Otto sedan 15 månader legat i koma i landet, skriver Washington Post.

Uppgifterna är ännu inte bekräftade men enligt nordkoreanska myndigheter ska Warmbier ha drabbats av botulism, en livshotande typ av matförgiftning. Efter att han tagit en sömntablett ska han enligt nordkoreanska uppgifter ha hamnat i koma.

 USA jobbar fortfarande med att få ut tre andra amerikanska studenter ur Nordkorea, skriver SVT.

Se de sju konstigaste scenerna i filmen om Kim Jong-un

Läs också om Nordkoreas hot mot USA

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Vill du besöka Nordkorea?