Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vidriga är avrättningarna i Nordkorea

- 21/07/2017, 14:18 -
Nordkorea
1 av 3

En ny rapport om omständigheterna i Nordkorea har just släppts.

Wong Maye-E/TT

Nordkoreas ledare
2 av 3

Rapporten är baserad på intervjuer med över 300 personer som har flytt från Nordkorea.

Wong Maye-E/TT

Hårt klimat i det östastiatiska landet
3 av 3

Föga oväntat så rapporteras det om otroligt hemska förhållanden.

Wong Maye-E/TT

En ny rapport beskriver – efter år av intervjuer – utförligt de extrema och hemska förhållandena som människor i Nordkorea tvingas leva under.

I Nordkorea kan du bli avrättad offentligt, bara för att du har tagit del av media från ett annat land.

Är du från en "dålig" familj, med personer i släkten som också begått "allvarliga" brott som att kritisera regeringen eller mindre stöld, så är det inte alls osannolikt. 

Sedan kan du dumpas i en av de många massgravar som finns landet över och lämnas där, "som skräp", står det i en ny rapport om läget i diktaturen som Nyheter24 har tagit del av.

Det är organisationen The Transitional Justice Working Group (TJWG) – med människorättsaktivister och forskare från flera länder – som har gjort en otroligt ambitiös insats över flera år, där de intervjuat över 300 personer som flytt från Nordkorea. De har också bett dem peka ut olika platser på Google Maps för att göra en digital karta över var olika människorättsbrott sker, som bland annat kan ses här.

Avrättningar sker på offentliga platser i Nordkorea

Det nordkoreanska folket lever under "fruktansvärda omständigheter". Bild: TT

Informationen de fått fram är tyvärr föga förvånande – men lika hemsk ändå.

Det handlar om avrättningar i sportarenor, på stränder, i köpcenter, på skolgårdar och torg för att sprida skräck i landet.

Hela 47 massgravar har kunnat lokaliseras. Det har också informerats om stora arbetsläger, utbredd svält och systematisk tortyr som är så pass extrem att experterna i gruppen som tagit fram rapporten jämför situationen med 40-talets nazism.

Oftast avrättas "brottslingar" genom hängning eller att skjutas, men det är heller inte helt ovanligt att de slås ihjäl – för att, som en intervjuad uttryckt sig, "några helt enkelt inte anses vara värda att slösa kulor på".

The Transitional Justice Working Group har gjort det stora arbetet för att de vill att folk ska reagera och börja hålla Nordkorea ansvariga för de brott de ständigt utför, men de har också försökt lokalisera massgravarna i hopp om att familjer någon gång i framtiden kommer kunna återförenas med sina älskade för att kunna ge dem en värdig begravning.

Se när Vita huset sprängs i Nordkoreansk propagandafilm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Bör världen göra mer för att få Nordkorea att skärpa sig?