Fredag 30 Jul
Stockholm

Fransk polis attackerar barn med pepparsprej

Fransk polis använder pepparsprej mot barn i Calais
1 av 3
Fransk polis använder pepparsprej mot barn i Calais. Foto:
Polisen spejar mot tält, sovsäckar, kläder och människor
2 av 3
Polisen spejar mot tält, sovsäckar, kläder och människor. Foto:
Polisen beslagtar volontärers telefoner för att inga filmer eller annan information ska spridas
3 av 3
Polisen beslagtar volontärers telefoner för att inga filmer eller annan information ska spridas. Foto:

Fransk polis och kravallpolis använder pepparsprej mot boende i Calais helt oprovocerat. Volontärer hindras även att hjälpa folk på plats.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fransk polis och kravallpolis använder pepparsprej mot barn och vuxna i Calais och Dunkirk i Norra Frankrike. 

– De använder det helt oprovocerat med syftet att skapa en ogästvänlig miljö. De sprejar mot tält, människor, kläder och sovsäckar, säger Judith Sunderland. Hon är en utav organisationen Human Rights Watch talespersoner. 

Bildkälla: Pixabay

Polisen i Frankrike får använda pepparsprej, men endast om det är motiverat, vilket det inte är, säger Judith. Hon menar på att det är en utstuderad taktik från polisens och kravallpolisens sida för att hålla människor borta. 

Bildkälla: Pixabay

Organisationen Human Rights Watch har också uppmärksammat att polisen motarbetar organisationer och volontärer som erbjuder humanitär hjälp. Det innebär att människorna blir utan vatten, mat och kläder och de som vill hjälpa dem ofredas. 

Genrebild. Bildkälla: Pixabay

Folk har också försökt dokumentera vad som händer i området genom att försöka sprida filmer, bilder och information, men polisen har gång på gång beslagtagit deras telefoner. 

Situationens allvar når inte politikerna då boende i området gång på gång vräks. Om folk inte bor kvar och om antalet boende i området inte ökar blir inte situationen lika synlig, menar Judith. 

Bildkälla: Pixabay

Detta hände i Calais

15 juli: På morgonen hindras volontärarbetarnas hjälputdelning av polisen, och kravallpolisen hotade med att beslagta fordon. På kvällen attackerar polisen distributionen på Rue des Verrotières och sprayar pepparspray. Senare på natten, också på Rue des Verrotières, blir en till bil pepparsprejad. Flera volontärer – och maten i bilen som skulle delas ut – blev också träffade och maten förgiftades.

16 juli: Volontärer och personer på flykt blev pepparsprejade i området. Kravallpolis förstörde påsar mat och höll kvar volontärerna, som vägrade lämna platsen men avbröt sin verksamhet. Samma dag stoppades även volontärarbetare av polis från att hjälpa människor på flykt med sjukvård.

Källa: Calais Migrant Solidarity

TV: De flyr med sina nyfödda barn – här räddas 2000 flyktingar på havet

Borde situationen uppmärksammas mer i media?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela