Den ökända vit makt-nationalisten Richard Spencer kommer till Sverige.
1 av 3
Den ökända vit makt-nationalisten Richard Spencer kommer till Sverige. - Foto: TT
I november ska han tala på en konferens.
2 av 3
I november ska han tala på en konferens. - Foto: TT
Det var den amerikanska vit makt-rörelsen i USA som höll en demonstration i Charlottesville. Detta ledde till våldsamma upplopp.
3 av 3
Det var den amerikanska vit makt-rörelsen i USA som höll en demonstration i Charlottesville. Detta ledde till våldsamma upplopp. - Foto: TT

Ökänd högerextremist kommer till Sverige

Richard Spencer planerade vit makt-marschen i USA i helgen.


Den okända nationalisten Richard Spencer kommer till Sverige, uppger Aftonbladet.

Under helgen hölls flera demonstrationer av vit makt-rörelsen i USA, som slutade i våld och kaos. Ett tjugotal personer skadades och 32-åriga Heather Heyer omkom när 20-årige James Alex Fields körde in i motdemonstranter. 

Nu kommer den ökända mannen som planerade demonstrationerna till Sverige.

– Det innebär att Nordisk alternativhöger kan hoppas på större exponering och att deras status inom svensk radikal nationalism stärks, säger Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo, till Aftonbladet.

Besöket är planerat till november då Spencer ska tala på en konferens som anordnas av förläggaren och nyfascisten Daniel Friberg, 38, och Christoffer Dulny, 33, som tidigare var tjänsteman för Sverigedemokraterna. Idag är Dulny ordförande för Nordisk alternativhöger.

De båda männen var på plats i Charlottesville där en del av demonstranterna var iklädda Ku Klux Klan-kläder eller bar nazistsymboler.

Protesten föranleddes av att statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee ska tas bort, skriver Aftonbladet.

Se även: Bil plöjde in i folkmassa under vit makt-demonmstration:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Danmark ser över taiwanesers registrering

Mordmisstänkt 16-åring ska undersökas

Den 16-åriga pojken som är misstänkt för mord på en 15-åring i Alingsås ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Det meddelar tingsrätten på torsdagen.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

Man och kvinna hittade döda i Gävle – utreds som mord

Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Stockholmsbörsen sjunker i skärtorsdagens handel. OMXS-index har efter nästan två timmar handel backat 0,3 procent.