Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terrordådet i Barcelona – det här har hänt

- 17/08/2017, 19:01 -

Tidigare idag rapporterades det om att en bil kört in i en folkmassa på gatan La Rambla i Barcelona, Spanien. Det här har hänt.

1. En bil har kört in i folkmassa

Under torsdagseftermiddagen runt 17-tiden körde en bil in i en folkmassa på den populära gatan Las Ramblas i Barcelona, Spanien. Till Expressen säger vittnet Hampus Hagander, som bor i Barcelona, att människor flög. 

– Helt plötsligt mitt på gatan, trycker bilen gasen i botten, och bara kör rakt in i folkmassan. Det ser ut som den kör över jag vet inte hur många personer. Tre-fyra kroppar minst bara flög i väg.

2. Antal skadade och döda

Polisen bekräftade först 14 döda och minst 130 personer uppges skadade. Tio av dessa uppges vara allvarligt skadade, uppger Aftonbladet.

Under måndagen meddelade spanska myndigheter att ytterligare en person avlidit, vilket innebär att dödstalet stiger till 15 offer.

Enligt polisen är offren från 18 olika länder. UD har ännu inga uppgifter om huruvida någon svensk finns bland dödsoffren, skriver SVT.

3. Gärningsmännen

Under torsdagen greps två män misstänkta för inblandning i terrordådet. Ingen av dessa ska dock ha kört bilen som tog 13 personers liv.

Under kvällen släppte polisen en bild på den man som är misstänkt för att ha kört skåpbilen.

Mannen själv, 28-årige Driss Oukabir, lämnade sen över sig till polisen. Enligt honom har bilen hyrts av hans bror, men med Driss id-handlingar.

Polisen tror nu att det är 17-årige brodern, Moussa Oukabir, som körde bilen. Han tros ha radikaliserats de senaste månaderna.

Polisen utreder nu påståendet.

Under fredagen greps en tredje person, misstänkt för attentaten i Barcelona och Cambrils. Personen har gripits i Ripoll, nordöst om Barcelona, uppger El País enligt Aftonbladet.

Driss Oukabir. Bildkälla: Polisen

4. IS har tagit på sig attacken

Den spanska polisen ska ha, enligt AFP, kallat händelsen för en terrorattack. 

Genom propagandaorganet Amaq har terrorgruppen IS tagit på sig dådet.

5. Kopplingar till tidigare explosion

Polisen utreder även kopplingar mellan terrorattentatet och en explosion som inträffade i Alcanar i onsdags.

Spanska medier skriver att några personer haft fullt upp med att tillverka sprängämnen när något plötsligt detonerade. Explosionen orsakade en persons död.

6. Hindrade ny terrorattack

Under natten till fredagen planerades ännu en terrorattack i staden Cambrils, söder om Barcelona. Enligt uppgifter ska de misstänkta gärningsmännen även försökt köra in i en folkmassa.

Tanken var att likna den attack som skedde på La Rambla i Barcelona och började köra in i människor på ett promenadstråk vid vattnet.

När männen, som polisen misstänker bar bombbälten, hoppade ut ur bilen utlöst skottlossning. Fyra av de dog på platsen, medan en femte avled senare av sina skador. 

Sex personer ska ha skadats i attacken, varav två allvarligt skadade. Ingen dog under attacken och en polis ska ha skadats, skriver SVT.

7. Kopierade terrorcellen

Polisen utredde huruvida terrordåden i Barcelona och Cambrils var kopplade till varandra.

Enligt El Mundo tillhörde de misstänkta gärningsmännen i Cambrils en terrorcell som ville kopiera attacken på La Rambla, skriver Expressen.

8. Polisens uppmaningar

Polisen uppmanar personer i området att hålla sig borta och endast förflytta sig om de kan försäkra sig om att det är säkert. 

Räddningstjänst har också uppmanat till att kollektivtrafik ska stängas av i området, uppger Reuters. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.