Mord.
En av personerna som byggt ubåten förklarar att det "är en dödsfälla". - Foto: TT/Wikimedia

Jens byggde ubåten med Peter Madsen – här är hans teori

Jens Falkenberg var med och byggde ubåten där Kim Wall senast befann sig innan sin död.


Peter Madsen sitter häktad misstänkt för mord alternativ dråp på den svenska journalisten Kim Wall. Hennes torso, utan huvud, armar och ben, hittades på tisdagen och på onsdagen bekräftade den danska polisen att det var hennes stympade kropp som hittats.

Madsen själv har sagt att det skett en olycka ombord och att han sedan "begravt kroppen till sjöss".

En person som varit inblandad i att bygga ubåten tillsammans med Madsen är Jens Falkenberg. Han har själv ingen insikt i exakt vad som hänt ombord på ubåten innan den sjönk på fredagsförmiddagen. Falkenberg har dock en teori.

– När jag hörde att hon var död så var min första tanke att hon kan ha halkat på trappstegen upp mot den översta luckan. Bakom den finns en dörr som alltid står öppen och där finns riktiga läskiga handtag som man lätt kan slå bakhuvudet i, säger Jens Falkenberg till danska Metro.

Ubåten Nautilus är den största privatbyggda ubåten någonsin, och konstruerades 2008 av den danske uppfinnaren Peter Madsen. Bildkälla: Wikimedia Commons

Fortsättningsvis berättar han att ubåten verkligen inte är konstruerad för besättningens säkerhet och att alla som varit ombord har lämnat ubåten med blåmärken och bulor. Jens säger att det är närmast omöjligt att inte skada sig. Dessutom är stegen ut från ubåten alltid hal.

– Vi hade kunnat lagt sand eller något på trappen, men det gjorde vi ju inte, säger han. 

Jens säger också att det är riktigt svårt att frakta upp en kropp som kan ha dött ombord. Det skulle kunna krävas att man sätter ett rep runt kroppen för att få upp den genom luckan. Det finns också två vägar ut från Nautilus, förklarar Jens Falkenberg.

Den ena är via stegen upp mot tornet. Röret som leder ner i ubåten är 52 centimeter brett och man måste kravla ner cirka två meter för att komma in i själva fordonet. Det är cirka fyra och en halv meter från golv till lucka.

Den andra luckan finns i främre änden av båten. Här är luckan riktigt svår att öppna, men då är det bara två meter ut till det fria. Här är röret också 52 centimeter i diameter, men den minsta delen är bara 30 centimeter.

Nu får polisens förundersökning visa om Peter Madsen gjort sig skyldig till mord, dråp eller brott mot griftefriden. Om Madsen döms till mord eller dråp kan det sluta i 12 års fängelse, skriver danska Metro

Läs också om Leif GW Perssons teori om vad som hänt ombord – eller läs en psykiatrikers analys av Madsens beteende

TV: Polisen bekräftar: Kroppen som hittats tillhör Kim Wall

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
Har du följt ubåts-dramat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

USA håller Osprey på marken

Den amerikanska militären ställer tills vidare in alla flygningar med Osprey, ett så kallat tiltrotorflygplan. Osprey är olycksdrabbat och beskedet kommer efter en krasch utanför Japan för en vecka sedan där åtta soldater från flygvapnets specialtrupper dog.

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

2 timmar sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

2 timmar sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.