Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lord's Resistance Army är terrorgruppen ingen pratar om

- 09/09/2017, 12:33 -
Terrorgruppen LRA har gjort sig ökända för bland annat sin tortyr, stympningar, massakrer.
1 av 5

Terrorgruppen LRA har gjort sig ökända för bland annat sin tortyr, stympningar, massakrer.

TT

Terrorgruppen grundades av Joseph Kony som hävdar att han kan tala med andar.
2 av 5

Terrorgruppen grundades av Joseph Kony som hävdar att han kan tala med andar.

TT

Det är främst civila som har drabbats av LRA:s terror. Barnen har skadats i en attack som LRA troligtvis låg bakom.
3 av 5

Det är främst civila som har drabbats av LRA:s terror. Barnen har skadats i en attack som LRA troligtvis låg bakom.

TT

Ugandas regering har många gånger försökt krossa terrorgruppen.
4 av 5

Ugandas regering har många gånger försökt krossa terrorgruppen.

TT

Kvinna som behandlas efter torterats av LRA.
5 av 5

Kvinna som behandlas efter torterats av LRA.

TT

Extremt våld, massakrer, kidnappningar, stympning, sexslavar och barnsoldater. I två decennier har terrorgruppen skördat människoliv.

Dagligen rapporterar media om den islamistiska terrorn. Men få talar om, än mindre känner till, andra terrorgrupper med andra religiösa eller politiska uppfattningar.

En av vår tids största kristna terrorgrupper är Lord's Resistance Army (LRA) som håller till i norra Uganda och södra Sydsudan. Gruppen har gjort sig ökänd för sitt extrema våld, massakrer, kidnappningar, stympning, hur de använder kvinnor och barn som sexslavar och rekryterar barnsoldater.

Sedan starten 1987 har terrorgruppen varit inblandad i en beväpnad konflikt med Ugandas regering. Trots detta har de aldrig haft en tydlig politisk agenda, utan drivs av etniska motiv, afrikansk religion, trolldom och biblisk kiliasm.

Ledaren: Joseph Kony

Joseph Kony. Bild: TT

Världen riktade sig uppmärksamhet mot LRA i samband med kampanjen "Kony 2012". Dokumentärfilmen riktade in sig på LRA:s ledare Joseph Kony och hans brott. På bara fem dagar hade filmen 90 miljoner visningar på Youtube.

1987 klev Joseph Kony fram och utgav sig för att vara ett andemedium, vilket inte var ovanligt på den tiden. Han strävade efter ett teokratiskt styre i norra Uganda som skulle baseras på bibeln och de tio budorden.

Kony tror även på polygami och 2007 sades det att han har eller har haft 88 fruar. Han ska även ha över 40 barn.

Så började det

Ugandas regering har länge kämpat mot LRA. Bild: TT

1986, 24 år efter att Uganda blivit självständiga från Storbritannien, störtade Nationella motståndsarmén (NRA) landets tredje president Tito Okello och hans regering. De attackerade bland annat Achililand, den del av norra Uganda som historiskt sett betraktats som acholifolkes traditionella område. Okello själv var därifrån.

För att göra en närmare 30 år långt historia kort ledde detta till att fler rebellgrupper bildades. Tidigare regeringssoldater ville ta tillbaka acholiers makt och geografiska område, och bildade gruppen Uganda People's Democratic Army (UPDA).

Det var delar av denna som Joseph Kony kom till att ta över under namnet LRA och snart stod flera grupper, och regeringen, i strid mot varandra.

Skar av öron och satte hänglås i läpparna

Kvinna vårdas för skadorna terrorgruppen orsakat henne. Bild: TT

66 000 barn har använts som barnsoldater. Två miljoner människor har tvingats fly. Över 100 000 personer har mördats. Så många har fallit över för LRA:s våld, enligt en rapport från USA:s utrikesdepartement.

LRA har under de här åren utsatt civila för fruktansvärda, tortyrliknande metoder.

När regeringen 1991 försökte krossa terrororganisationen genom gripanden, tortyr, avrättningar och grupper beväpnade med pilbågar svarade Kony med att stympa acholier som misstänktes ha regeringssympatier.

Händer, näsor och öron skars av. De skar hål i acholiernas läppar och satte i hänglås, eller högg ner dem med machetes.

Kony ska ha försvarat sig med orden:

"Om du lyfter upp en pil mot oss och vi senare skär av den hand du använde, vem är den skyldige? Du rapporterar om oss med din mun och vi skär av dina läppar? Vem är den skyldige? Det är du! Bibeln säger att om din hand, ditt öga eller din mun gör fel, ska de skäras av."

Skyldig till över 30 brott mot mänskligheten – men är på fri fot

23 februari 2008 skrevs ett avtal om permanent vapenvila mellan LRA och Uganda, men LRA har själva vägrat skriva under och Joseph Kony är numera på fri fot. Afrikanska Unionen har lovat att ställa Kony inför rätta, och sedan 2012 letar 5 000 soldater efter honom, skriver HD.

Barn vårdas efter LRA:s terror. Bild: TT

Internationella brottsmålsdomen har åtalat Joseph Kony på 33 punkter: 12 brott mot mänskligheten inklusive slaveri, sexuellt slaveri och våldtäkt; 21 krigsförbrytelser inklusive mord, grym behandling av civilbefolkning, medvetet attackerande av civilbefolkning, plundring, framkallande av våldtäkt och för att ha tvångsrekryterat barnsoldater.

I samband med att Kony bestämde sig för att fly har LRA rört sig mot nordöstra Demokratiska republiken Kongo och södra Sudan. Enligt en rapport från maj 2009 har åtminstone 711 civila varav 540 barn kidnappats sedan september 2008. 160 000 personer tvingades också fly från terrorgruppen.

USA har tidigare utlovat en summa motsvarande ungefär 34 miljoner kronor till den person som leder till att Joseph Kony grips, överlämnas eller fälls. 

I april 2017 beslutade sig USA för att dra tillbaka de soldater som de har bistått Uganda med i jakten efter Kony. Jakten, som pågick i sex år, kostade för USA:s del ungefär 600-800 miljoner dollar. 

Även de ugandiska soldaterna har dragit sig tillbaka då de tycker sig ha vunnit över LRA. Många boendes i centralafrika är dock oroliga att LRA ska komma tillbaka, skriver Metro.

TV: Här flyr franska ungdomar från IS-terroristerna

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om LRA tidigare?