Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 ovanliga sista måltider som dödsdömda fångar ätit

Nyheter | 23/10/2017 20:32

I vissa stater i USA har dödsdömda fångar alldeles innan dödsstraffet fått önska en måltid. Vissa har valt minst sagt udda saker.

Även om vi inte har dödsstraff i Sverige så är det en verklighet i många andra länder. 56 länder i världen använder straffet aktivt och Kina pekades tidigare i år ut som det land som tar livet av flest fångar.

I USA debatteras dödsstraffet aktivt, och är än så länge lagligt i 35 av 50 stater. Här kan du läsa mer om udda saker som dödsdömda fångar yttrat alldeles innan döden.

Att få en så kallad "sista måltid" innan straffet är inte standard i alla stater, men många erbjuder ändå ett fritt val av precis vad man vill att äta. Och givetvis väljer många extremt märkliga saker – ibland ingenting alls, faktiskt.

2011 beslutade delstaten Texas att man skulle sluta erbjuda dödsdömda fångar en önskad sista måltid.

Här följer en lista på 6 riktigt märkliga saker som dödsdömda fångar fått beviljat att äta innan sitt dödsstraff:

1. En buffé av friterat

Wikimedia/Henry Hargreaves

Seriemördaren John Wayne Gacy blev känd som "verklighetens mördarclown" då han förutom sitt extrajobb som Pogo the Clown också kidnappade minst 33 unga pojkar, våldtog dem och begravde dem under sitt hus.

Han dömdes till döden i Illinois och bad om 12 friterade räkor, en stor hink friterad kyckling från KFC (han drev innan sin död tre Kentucky Fried Chicken-restauranger), 0,5 kg färska jordgubbar och en skvätt Cola light att skölja ner det med.

2. Glass, bara glass

TT/Henry Hargreaves

Timothy McVeigh blev känd för allmänheten som Oklahoma-bombaren när han placerade en bomb utanför en myndighetsbyggnad i Oklahoma, USA, 1995. 168 personer dog i terrorattacken.

Innan hans dödsdom blev verklighet genom en dödlig injektion så önskade han sig att få äta 1 liter mint- och chocolate chip-glass

3. "Jag vill spara pajen till senare"

Wikimedia/Henry Hargreaves

1981 mördade Ricky Ray Rector en man på en restaurang i delstaten Arkansas. När han blev gripen av polis sköt han en konstapel till döds och sedan sig själv i huvudet. Han överlevde, men blev dömd till döden.

Innan han skulle dödas så bad han om att få äta friterad kyckling, en stek, pekanpaj och skölja ner allt med Kool Aid. Det låter inte särskilt konstigt, men han åt aldrig pajen och sa att han "sparade den till senare". Den slängdes inte i soporna förrän den dödsdömde mycket riktigt blivit avrättad.

4. En enda oliv

Murderpedia/Henry Hargreaves

Victor Feguer dömdes för att ha kidnappat och sedan mördat en läkare. Han var den sista att dömas till döden och sedan avrättas i delstaten Iowa, år 1963. Feguer dödades genom hängning.

Innan sin död så bad han bara om en enda oliv som fortfarande hade kärnan kvar. Enligt uppgift hade han sagt att han hoppades att den skulle växa till ett olivträd efter han begravts som en symbol för fred

5. Ingenting alls

Wikimedia/Henry Hargreaves

När Ángel Nieves Diaz blev tillfrågad om att få önska en sista måltid så tackade han bestämt nej. Fängelset serverade honom ändå samma måltid som resten av fångarna fick den dagen. Det var tacokryddad kalkon med riven ost, ris, pintobönor, tortillaskal, äppelsmulpaj och iste. 

Den dödsdömde fången, som avlivades via en dödlig injektion 2006, åt inte en bit av måltiden. Han dömdes bland annat för att ha skjutit en strippklubbsägare till döds – ett brott han nekade till tills döden.

6. Sagan om Ringen

Wikimedia/Henry Hargreaves

1984 sköt Ronnie Lee Gardner en kvinna medan han rånade en butik i Salt Lake City. När han skulle åtalas så sköt han sin advokat vid ett misslyckat rymningsförsök. Han spenderade många år i domstolar för att överklaga sin dödsdom, men 2010 avrättades han via att bli arkebuserad (alltså skjuten med gevär). 

Innan skotten tog livet av Lee Gardner fick han sin sista måltid beviljad. Den innehöll hummer, en köttbit, äppelpaj, vaniljglass. Men det mest udda av allt var inte matrelaterat. Han bad att få äta allt samtidigt som han såg hela Sagan om Ringen-trilogin. Någonting som beviljades. Vilket gav honom 9,3 timmar att äta sin mat (om de inte visade de förlängda versionerna).

Det är sjukt att föreställa sig vad man själv skulle önska för mat...

Hade du önskat något på listan?