Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tvåårige Jozef dog av Ikea-möbel – som fortfarande säljs i Sverige

Tvåårige Jozef är åttonde barnoffret för möbeln från Ikea.
1 av 3

Tvåårige Jozef är åttonde barnoffret för möbeln från Ikea.

Facebook/TT/Ikea

Han krossades av möbeln Malm.
2 av 3

Han krossades av möbeln Malm.

Facebook

Möbeln finns fortfarande i Sverige utan varning.
3 av 3

Möbeln finns fortfarande i Sverige utan varning.

Ikea

Nyheter | 20/10/2017 20:56

Totalt har åtta barn dött till följd av att Ikea-möbeln Malm ramlat. Nyligen dog tvåårige Jozef.

Tvåårige Jozef Dudek från Kalifornien lekte i sitt sovrum när plötsligt en byrå ramlade över honom. Han blir därmed det åttonde barnet världen över som dött på grund av Ikea-möbeln Malm. I december fick en familj i USA en stor summa pengar av företaget efter att deras son dött på samma vis.

Facebook

När tvååringen dog i maj i hemlandet USA var möbeln redan återkallad av Ikea-varuhus över hela landet. Nu har hans föräldrar anlitat en advokat, skriver The Sun.

– Vad som gör just det här dödsfallet så mycket mer ledsamt är det faktum att återkallelsen var så otydligt kommunicerad av Ikea rörande att få de här ostabila byråerna ut från barnens sovrum, säger advokaten Daniel Mann till The Inquirer.

Ikea

Enligt honom visste inte familjen ens att byrån hade återkallats. I USA har Ikea betalat ut sammanlagt nästan 430 miljoner kronor till tre familjer vars barn dött till följd av att byrån ramlat.

Det här problemet har redan innan möbeln återkallades varit ett känt problem. 2014 dog två barn till följd av att en Malm-byrå ramlat – trots det tog det två år innan möbeln återkallades. Efter att möbeln till slut återkallats i Kanada och USA i juni 2016 hade Ikea i Sverige inga planer på att göra samma sak.

– Nej, återkallelsen gäller inte den svenska marknaden eller någon annan marknad där Ikea är verksam. Ikea-byråar är säkra så länge de monteras enligt möbelns monteringsanvisning och möter då alla obligatoriska säkerhetsstandarder världen över, sa Jakob Holmström, pressansvarig för Ikea Sverige, till Nyheter24 då.

I Kanada och USA gäller en så kallad ASTM-standard där byråer och andra möbler även måste vara helt säkra även om de inte är monterade i väggen. Ikea lovade fortsättningsvis under förra året efter en annan händelse att Malm var helt säker.

TV: Video avslöjar 14-åringarnas natt på Ikea: "Det är riktigt farligt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du Malm hemma?