Rekordmånga har drabbats av legionella i Sverige.
1 av 2
Rekordmånga har drabbats av legionella i Sverige. - Foto: TT
Och många andra länder i Europa.
2 av 2
Och många andra länder i Europa. - Foto: TT

Rekordmånga har drabbats av lungsjukdomen legionella i Sverige

Det har skett en ökning av sjukdomen legionella i flera länder i Europa. Bland annat i Sverige och Danmark.


I flera länder i Europa har rekordmånga smittats av Legionärssjuka, legionella. Det är en svår lugninflammation och i Sverige drabbas ungefär 100 till 150 personer varje i år. 

Infektionen smittar via att andas in små vattendroppar som är förorenade, där legionellabakterier förökat sig. Man kan smittas via förorenat vatten, ofta stillastående. Den är inte dödlig och ofta inte farlig för friska personer. Enligt smittskyddslagen är Legionella en anmälningspliktig sjukdom.

Men det här året har 232 personer hittills blivit infekterade av infektionen i Danmark, vilket är rekordmånga och antalet smittade väntas också stiga de kommande månaderna, rapporterar danska Metroexpress

Även i Sverige har Folkhälsomyndigheten sett en ökning. 2016 drabbades 146 personer av sjukdomen. Hittills 2017 har 172 personer drabbats. 

Bildkälla: TT

För ett par veckor sedan togs sjukdomen upp på ett möte med Europeiska smittskyddsinstitutet där flera länder, Sverige inkluderat, samlades. 

– Det är flera länder som ser en ökning jämfört med förra året, så för några veckor sedan när det var ett Europeiskt nätverksmöte, som det Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC anordnat, tog de upp det. Vanligtvis så tar de inte in rapportering förrän i slutet av året men nu tittade man extra på det, säger Caroline Schönning på Folkhälsomyndigheten. 

Enligt Caroline har de inte sett en generell anledning till varför sjukdomsfallen har ökat och att privatpersoner inte behöver oroa sig. 

– Vi har inga direkta rekommendationer till privatperson som man till exempel har i Norge, som att spola igenom duschen med hetvatten. Sen är det Boverket som har temperaturregler, för att vattnet ska vara tillräckligt varmt och kallt för att för att minska tillväxten av legionellabakterier. 

Läs också om att du ska se upp för årets influensa om du är under 65

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att smittas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.