Stockholm

Slump, magkänsla och list – här är 5 brott som löst sig av ren tur

Vissa brott löser sig direkt, andra tar flera årtionden att lösa. Nyheter24 har listat fem brott som löst sig av bara ren och skär tur.
1 av 6
Ibland löser sig brott bara av slumpen. Foto: TT
Engla Höglund-fallet kunde lösas mycket tack vare en bild en man råkat ta med sin nya kamera. Bilden föreställer en röd bil som togs i samma område och dag som Engla försvann. Bilen kunde koppla den dömda mördare Anders Eklund till mordet på Engla.
2 av 6
Ett exempel är bilden på en röd bil som hjälpte lösa vem som mördade Engla Höglund. Foto: TT
Vanessa Marcotte mördades när hon var ute och sprang. En polis lyckades lösa fallet genom att gå på magkänsla. Han såg en bil som liknande den vittnet pekat ut, knacka på hemma hos ägare, tog DNA prov och kunde sedan gripa mannen.
3 av 6
Eller som i fallet med Vanessa Marcotte där en polis bara gick på magkänsla. Foto: TT
Maria Ridulph blev mördad när hon bara var sju år gammal. Det tog polisen över 50 år att lösa fallet. Till slut löste en gammal tågbiljett det hela.
4 av 6
Eller som i fallet med Maria Ridulph där en tågbiljett löste hela mordet. Foto: TT
7-åriga mordoffret Maria Ridulph fick sin frid över 50 år efter att hon mördats. Det tog polisen ett bra tag att lösa mordgåtan och sätta rätt man bakom galler.
5 av 6
Maria Ridulph gravsten. Hennes mord löstes över 50 år senare. Foto: TT
undefined
6 av 6
Eller när Zephanys nya kompis visade sig vara hennes syster. Foto: TT

Sanningen kommer som regel alltid fram till slut. Oavsett om det gått ett år eller hundra. Dessa fem brott löstes av bara slumpen.


Läs mer

Mord har inte alltid tydliga motiv eller bevis och faktum är att många brott runt om i världen förblir olösta. Eller, som i dessa fall, lösts efter en herrans massa år. 

Nyheter24 har listat sex mord som har lösts, bara av slumpen!

1. Englamordet

I april 2008 försvann en tioårig flicka vid namn Engla Höglund. Hela Sverige engagerades i hennes försvinnande. 

Det var på vägen till skolan som hon, cyklandes, försvann. Ett par som precis hade köpt en kamera var på en väg och stannade för att testa kameran. 

När polisen, i samband med Englas försvinnande, gick ut och bad allmänheten om tips så bestämde sig mannen för att kolla på bilderna han tagit i samband med försvinnandes. 

Mannen hittade en bild på en bil i samma område där hon försvann, samma dag. Polisen kollade upp registreringsnumret och det visade sig att ägaren till bilen var 42-åriga Anders Eklund, tidigare dömd för sexbrott. 

Bildkälla: TT

Anders Eklund erkände och berättade för polisen vart han gömt Engla. Hon hittades mördad och hela Sverige sörjde. 

Vem vet vad som skulle hänt om mannen, som av misstag, inte fångat Engla och Anders på bild.

2. Gammal tågbiljett

1957 lekte, då sju år gammal, Maria Ridulph utanför sitt hus i USA, Illinois, när hon plötsligt försvann. Ett år senare hittades hon mördad. 

Bildkälla: TT

Misstankar riktades mot 17-årige John Tessier, "Johnny". Det gjordes en detaljerad förundersökning men Johnny hade ett vattentät alibi. Eller?

2012 låg Johnnys mamma inför döden. Sista orden till Johnnys yngre syster löd: "Johnny gjorde det, Johnny gjorde det, du måste berätta för något."

Systern gick till polisen som, precis som stora delar av USA berörts av mordet, tog tipset väldigt seriöst. Men faktum kvarstod att Johnny hade ett vattentät alibi. 

"Johnny". Bildkälla: TT

Polisen bestämde sig för att intervjua en gammal flickvän till Johnny. När hon skulle gräva fram ett gammalt foto så ramlade en tågbiljett fram. Med hjälp av tågbiljetten kunde polisen se att Johnny inte alls varit där han sagt han varit. 

Alibit stämde inte och över 50 år efter mordet kunde det äntligen lösas. Johnny dömdes, 73 år gammal, till livstid, skriver CNN.

3. En kortlek

Susan Schwarz, 22 år gammal från USA, blev mördad i sitt hem 1979. Fram till 2011 var fallet olöst. Från oväntat håll fick polisen hjälp. 

År 2008 släpptes en kortlek, på varje kort fanns ett olöst mord. Kunde du ge polisen ett tips som hjälpte i utredningen så fanns ett belöning att hämta. Susans olösta mordfall fanns på hjärter dam. 

En kortlek hamnade på ett fängelse där en av intagna började intressera sig för Susans fall. Han tipsade polisen om en man som de tidigare intervjuat men släppt, och hör och häpna. Tipset ledde till att en man äntligen kunde gripas för mordet. 

– Herregud, det är verkligen något extra. Jag har inga ord, säger Susans pappa Henry Schwarz nu 82 år gammal till Oregon Live.

4. Magkänsla

Ibland får man bara en känsla. Kalla det intuition, magkänsla eller något gudomligt men det stämmer oftast. Den här polisen, Angelo Colon-Ortiz, 31 år gammal, följde sin känsla och lyckades sätta dit en mördare och våldtäksman. 

27-åriga Vanessa Marcotte, från USA, var ute och joggade när hon blev våldtagen och mördad. DNA togs från hennes händer och utredningen sattes i rullning i år. 

Vittnen hade sett en bil i närheten av platsen där Vanessa varit ute och joggat. En dag när Angelo var ute och körde såg han en bil som liknade bilen vittnet sett. Han körde efter mannen till hans hus knackade på och frågade om frivilligt DNA test. 

Bildkälla: TT

Mannen sa, av någon anledning, ja och DNA testet stämde och mannen kunde gripas, skriver Huffington Post. 

5. Är det där min dotter?!

Okej det här är inte ett mord men vi tycker att den ändå platsar på listan. 

Zephany Nurse, 19 år gammal från Sydafrika, blev kidnappad vid födelsen av en kvinna som klätt ut sig till sjuksköterska. Kvinnan uppfostrade henne som sin egen och lämnade biologiska mamman, Celeste Nurse, i sorg. 

Mamman gav aldrig upp hoppet om att hitta sin dotter, och ja tillslut hittades hon. Men inte på ett sätt som någon kunde föreställa sig. 

När Zephany var 17 år gammal och gick i skolan så blev hon vän med en annan tjej. De blev väldigt nära vänner och började umgås intensivt. Tjejens pappa upptäckte dock något...

Zephany var väldigt lik hans fru och tjejens mamma. Föräldrarna började misstänka att det kanske var dottern som blivit kidnappad. Åldern stämde överens och Zephany liknade verkligen de båda. 

Efter några DNA-tester så stod det klart. Flickan Zephany blivit vän med? Det var hennes biologiska syster! 

Zephany togs hand om av sociala myndigheter tills vidare och hennes "mamma/kidnappare" åtalades. När det hela skedde så gick hon ut på sociala medier och tackade sin biologiska mamma Celeste för att hon aldrig gav upp hoppet om att hitta henne, skriver CNN.

Celeste och Zephany återförensas. Bildkälla: TT

Se också videon om vad 6 dödsdömda brottslingar sagt innan de dött:

Läs också allt om OJ Simpsons fall som han nyligen släpptes för

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer sanningen ALLTID fram?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.