Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hans skämtsamtal till polisen ledde till att en oskyldig man dog

- 03/01/2018, 20:06 -

En oskyldig man sköts till döds av polisen efter att en 28-årig gamer utfört ett så kallat "swatting-prank".

En oskyldig 28-årig man vid namn Andrew Finch i amerikanska delstaten Kansas dog i slutet av förra månaden till följd av ett bussamtal, eller ett prank – som ledda till att polisen sköt honom i hans lägenhet i staden Wichita. Han var vid tillfället obeväpnad, uppger Huffington Post.

Polisen grep senare en 25-årig man vid namn Tyler Barriss som befann sig på andra sidan landet, i delstaten Kalifornien. Det var därifrån han ringde in till polisen med falska uppgifter, som ett prank som kallas "swatting". 

Tyler Burriss misstänks för swatting.
Den misstänkte mannen som tros ha utfört "swatting" har gripits av polisen. Bild: Polisen

I korta drag går det ut på att ringa in ett falskt larm om ett allvarligt brott – exempelvis ett bombdåd, ett mord eller en gisslansituation. Det är särskilt vanligt att utsätta gamers för "skämtet" medan de streamar live (som hände i det här omtalade fallet från 2014). 

Målet är att få dit så många poliser, eller helst delar av polisens instatsstyrka, som möjligt och ofta används teknik som gör det svårt att spåra vem som ringde in larmsamtalet.

Till historien hör också att den misstänkte 25-åringen vid ett tidigare tillfälle ringt in en liknande falsklarm rörande ett bombdåd vid tv-stationen ABC:s högkvarter i Los Angeles. 

Polisens swat-team insatsstyrkan
I USA kallas insatsstyrkan för "SWAT" därav namnet på pranket. Genrebild: TT

Den här gången började larmsamtalet som kom in vid 18-tiden lokal tid med att 25-åringen påstod att en person bråkade med sin mamma efter att ha skjutit sin pappa till döds. När polisen kom till platsen öppnade den oskyldige 28-åringen dörren och möttes av en svärm med poliser. 

Enligt polisens egen rapport ombads mannen att hålla upp sina armar – något han lydde till en början. När han sedan sänkte sina armar och höjde de igen sköts han till döds. Polisen trodde att han hade ett vapen i händerna. 

Enligt lokaltidningen Wichita Eagle började bråket mellan två personer som spelade "Call of Duty" och sedan togs bråket vidare till Twitter där någon uppgav en adress som tillhörde en annan person. Nämligen den nu döde 28-åringen. 

Ringde falsklarm via prank
Personen som ringde samtalet skröt om det på Twitter. Hans konto har nu stängts ner och han har gripits av polisen.

28-åringens familj vill nu att polisen som sköt ihjäl deras familjemedlem ska ställas till svars. Han är för tillfället avstängd från jobbet i väntan på en utredning. 

Läs också vad som händer om du ringer ett falsklarm om exempelvis ett bombdåd i Sverige.

TV: Så kan du begå brott när du sänder live – kan ge fängelse

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört talas om