Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De första samkönade paren har gift sig i Australien – se bilderna här

- 09/01/2018, 12:24

Samkönade äktenskap blev lagligt i Australien i december – och nu har de första paren gift sig. Några passade på att göra det riktigt festligt via så kallade "midnattsbröllop".

Det har gått en månad sedan samkönade par fick rätten att gifta sig i Australien. Nu i veckan har de flesta hindersprövningar gått igenom (som man måste göra innan man kan gifta sig – läs mer här) och det firades i landet med midnattsbröllop.

Samkönade äktenskap är lagligt i Australien.
Roz och Lainey firade med att gifta sig vid en så kallad "midnattsceremomi". Bild: TT

Lagändringen gick igenom efter att det australiensiska folket röstade ja till samkönade äktenskap med en stor marginal i november förra året. 62 procent röstade ja till ändringen som gjorde äktenskapet till en "union mellan två personer" istället för mellan en man och en kvinna.

På sociala medier har ett klipp där parlamentsledamoten Tim Wilson friade till sin partner Ryan Bolger under en debatt i parlamentet blivit viralt

Parlamentsledamoten Tim Wilson friar till sin pojkvän i parlamentet.
Tim Wilson (vänster) friade till sin partner Ryan Bolger (höger) under en debatt i australienska parlamentet. Bild: Facebook

Det är sedan den 7 december tillåtet för samkönade par att gifta sig i Australien, men en hindersprövning tar ofta upp till en månad. Många förväntas därför kunna gifta sig från och med tisdagen den 9 januari.

Men det är faktiskt flera par som redan hunnit gifta sig av "särskilda skäl". Däribland 31-åriga Lauren Price och 29-åriga Amy Laker som gifte sig redan den 16 december i Sydney. Anledningen till att de fick rätt att gifta sig var för att de skulle ingå partnerskap och hade gäster som rest från Storbritannien, skriver flera medier, däribland Independent

Amy Laker och Lauren Price har gift sig i Australien.
Amy och Lauren hann gifta sig innan de flesta andra. Bild: TT

De fick därför en särskild licens att ingå äktenskap då så många gäster redan bokat biljetter. Skönt när byråkratin kan gå smidigt!

TV: Australien röstade ja till samkönade äktenskap