De första samkönade paren har gift sig i Australien
Nu har de första samkönade paren fått gifta sig i Australien. - Foto: TT (Montage)

De första samkönade paren har gift sig i Australien – se bilderna här

Samkönade äktenskap blev lagligt i Australien i december – och nu har de första paren gift sig. Några passade på att göra det riktigt festligt via så kallade "midnattsbröllop".


Det har gått en månad sedan samkönade par fick rätten att gifta sig i Australien. Nu i veckan har de flesta hindersprövningar gått igenom (som man måste göra innan man kan gifta sig – läs mer här) och det firades i landet med midnattsbröllop.

Roz och Lainey firade med att gifta sig vid en så kallad "midnattsceremomi". Bild: TT

Lagändringen gick igenom efter att det australiensiska folket röstade ja till samkönade äktenskap med en stor marginal i november förra året. 62 procent röstade ja till ändringen som gjorde äktenskapet till en "union mellan två personer" istället för mellan en man och en kvinna.

På sociala medier har ett klipp där parlamentsledamoten Tim Wilson friade till sin partner Ryan Bolger under en debatt i parlamentet blivit viralt

Tim Wilson (vänster) friade till sin partner Ryan Bolger (höger) under en debatt i australienska parlamentet. Bild: Facebook

Det är sedan den 7 december tillåtet för samkönade par att gifta sig i Australien, men en hindersprövning tar ofta upp till en månad. Många förväntas därför kunna gifta sig från och med tisdagen den 9 januari.

Men det är faktiskt flera par som redan hunnit gifta sig av "särskilda skäl". Däribland 31-åriga Lauren Price och 29-åriga Amy Laker som gifte sig redan den 16 december i Sydney. Anledningen till att de fick rätt att gifta sig var för att de skulle ingå partnerskap och hade gäster som rest från Storbritannien, skriver flera medier, däribland Independent

Amy och Lauren hann gifta sig innan de flesta andra. Bild: TT

De fick därför en särskild licens att ingå äktenskap då så många gäster redan bokat biljetter. Skönt när byråkratin kan gå smidigt!

TV: Australien röstade ja till samkönade äktenskap

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du gift?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.