Söndag 4 Dec
Stockholm

6 personer som dött och kommit tillbaka berättar hur det kändes

6 personer berättar om vad de såg när de var döda
5 personer berättar vad de såg efter döden innan de återupplivades. Foto: TT (Montage)

Har du någonsin funderat över vad som händer efter döden? Vad ser man? Träffar man nära och kära man förlorat? Här är sex personers berättelser om vad de kommer ihåg från när de var döda, innan de återupplivades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad händer efter döden? Ser man något? Vad händer? Blir det bara svart och sen är man borta?

Så många frågor. 

I en tråd på internetforumet Reddit har flera personer som varit medicinskt döda, men sedan återupplivats berättat vad de sett och hur det var "att dö".  

Som att bläddra i en bok

"Jag vaknade upp i vad som såg ut att vara rymden, men utan ljus eller stjärnor. Jag flöt inte runt om man säger så, jag var bara där. Jag var inte varm, kall, hungrig eller trött - bara fridfull och neutral. Jag visste att det var ljus och kärlek någonstans nära intill men jag kände inte att jag behövde ta mig dit på en gång. 

Jag kommer ihåg att jag tänkte på mitt liv, men det var inte som ett montage. Det var mer som om jag bläddrade i en bok och fragment stod ut här och där. Vad det nu än var så ändrade det mina tankar om ett par saker. Jag är fortfarande rädd för att dö, men jag är inte orolig över vad som händer efter det."

Som att sova

"Jag hade en hjärtattack förra året och mitt hjärta stannade tre gånger på akuten. Tydligen, varje gång de chockade tillbaka mig 'vaknade jag' och drog ett knack knack vem där-skämt varje gång. Inga ljus eller något, det kändes som att sova."

Bildkälla: TT

Såg sin bror

"Jag kommer bara ihåg att jag befinner mig på trottoaren och saker går långsamt och tyst. Den enda anledningen till varför jag inte somnade var för det bisarra ögonblicket när jag hör någon skrika. 'Kom igen, gå upp gå upp GÅ UPP'. Sen smäller någon till min hjälm, när jag öppnade mina ögon såg jag min bror sittande på trottoaren bredvid mig. 

Vilket var märkligt eftersom min bror dog av en överdos för flera år sedan. Det enda jag kommer ihåg är att han tittade mot sin klocka och säger något i stil med 'de är här snart' sen går han iväg. Jag önskar att jag kunde förklara mer i detalj men jag kommer inte ihåg mycket från olyckan och har fortfarande problem med minnet."

Som att snooza

"Det värsta av allt, när jag kollar tillbaka, är hur fridfullt det kan verka. Det är som att att vänta på att trycka på snooze-knappen på ditt larm klockan sju. Kanske trycker du på den en eller två gånger men sen kommer du ihåg att du har jobb eller skola och att sömnen kan väntas för att du fortfarande har 'skit' att göra."

En trädgård utan blommor

"Jag kommer ihåg en känsla av att sugas baklänges, extremt, långsamt, som att bli dragen genom vatten. Vid ett tillfälle så stirrade jag ut över en trädgård. Den var inte fylld med blommor, utan damm och fläckigt gräns. Det var var en lekplats där två barn lekte, en pojke och en flicka.

Det är för svårt att beskriva men jag fick känslan att jag kunde välja om jag ville stanna eller lämna, men varje gång jag försökte gå bakåt var jag fast. Jag gick igenom anledningar till varför jag ville tillbaka och när jag sa till närvaron att jag inte ville lämna min mamma så lät, vad det än var som höll mig fast, gå. Jag åkte tillbaka in i min kropp. Mitt hjärta hade stannar i sex minuter."

Som en blackout

"För mig var det som en blackout, inga drömmar, bara inget. Tydligen frågade jag över tio gånger vad som hände och tydligen ska jag vara glad att jag lever i dag" svarade en annan i tråden som Mirror har skrivit om.

Läs även: Det här händer med din hjärna precis när du dör

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.