Därför förbjuder förskolan barnen från att säga "bästa vänner"

- 20/02/2018, 21:46 -

Fler och fler förskolor och skolor världen över förbjuder barn att använda termen "bästa vän" eftersom att det kan göra så att andra barn känner sig utanför.

Flera medier rapporterar om allt fler förskolor och skolor förbjuder barnen att använda termen "bästa vän". 

Kan det vara så att Sverige är på tur?

Ben Thomas är rektor på skolan Thomas’s private day school i England (där för övrigt lilla prins George går) och när de införde regeln 2013 sa han att det handlar om att barn inte ska känna ägande kring vänskap. 

– Man kan bli väldigt ägande i vänskapsrelationer. Det är mycket lättare att dela vänskap med många olika goda vänner än att bli besatt av vem som är ens bästa vän, säger han till Metro UK. 

Anledningen ska alltså vara att barnen som inte har en bästa vän kan känna sig utanför om ordet slängs omkring med. 

Psykologen, som Metro UK har pratat med, håller med om att det kan vara problematiskt för små barn att höra barnen att andra har bästa vänner. 

Det handlar om att barn inte ska känna ägande kring vänskap.
Enligt rektorn handlar det om att barn inte ska känna ägande kring vänskap. Bildkälla: TT

– Jag skulle verkligen stödja att fler sätter upp regeln att vi båda säga att man ska många goda vänner och inte en bästa vän.

Men om en förskola i Sverige skulle vilja förbjuda barnen att säga "bästa vänner", är det okej eller finns det något som säger att man inte får göra det? 

– Om en förskola vill göra det så är det upp till den skolan, det är inget som styrs av Skolverket. Ytterst är det  kommunen eller den som ansvarar för en fristående förskola som avgör detta, säger Mattias Ragert, som är pressansvarig på Skolverket, till Nyheter24

Det finns alltså inga statliga regler eller något i skollagen om att en förskola får eller inte får bestämma om de ska förbjuda barn från att säga att de har "bästa vänner". 

TV: Får skolan förbjuda mobiler? Här är allt du behöver veta

Här kan du också läsa om morfarn som tog med sig fel barn hem från förskolan i Stockholm

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde fler förskolor göra så?