Oh Chung Sung flydde från Nordkorea
24-årige Oh Chung Sung flydde från Nordkorea i november 2017. - Foto: AP/TT/UNC (Montage)

Därför flydde 24-årige Oh Chung Sung från Nordkorea

I november flydde 24-åriga soldaten Oh Chung Sung från Nordkorea. Nu avslöjas vad det var som egentligen ledde till den modiga flykten – nämligen ett avsnitt av "CSI: New York".


Klippet som visar hur en nordkoreansk soldat flyr från Kim Jong-Uns diktatur omgiven av skott från sitt eget kompani spreds över hela världen.

För nordkoreaner är det förbjudet att lämna landet och ta del av utländsk populärkultur. Att få en inblick in i landet är dessutom lika svårt som för nordkoreaner att blicka ut.

Trots det görs en hel del flyktförsök. I november i fjol lyckades 24-åriga soldaten Oh Chung Sung att ta sig över till Sydkorea. På vägen över träffades han av flera skott och kunde först efter en blixträd räddas av sydkoreanska soldater.

Sung sattes i respirator och ansågs vara i någorlunda stabilt tillstånd. Men det är också tack vare skotten som läkarna kunde upptäcka att han var drabbad av en kronisk leverinfektion och bar på parasiter. Den mediala uppmärksamheten kring Sungs flykt fortsatte när det blev känt att läkarna hade hittat en  27 centimeters lång inälvsmask i hans kropp.

Oh Chung Sung flykt har blivit en symbol för situationen i Nordkorea. I landet, som har knappt 1 000 IP-adresser bland deras 23 miljoner invånare, är sociala medier som Facebook, Youtube, Twitter och Instagram blockerade. Tjejer ska bära kjol eller klänning och jeans är förbjudet. Har du dessutom ett förhållande är det inte socialt accepterat att pussas eller kyssas offentligt. Det är bara några av de hårda lagarna som påverkar unga i Nordkorea, vilket du kan läsa mer om här.

Men vad det var som orsakade att just Oh Chung Sung flydde har varit okänt, fram tills nu.

Enligt Jung Gwang II, ledare för organisationen No Chains som stödjer nordkoreanska avhoppare, är det tillgången till amerikanska tv-serier som ligger bakom.

– Han berättade för mig att han hade sett ett avsnitt av ”CSI: New York”, säger Jung Gwang II till Expressen.

Organisationen brukar skicka över usb-stickor med västerländska filmer och tv-serier till Sydkorea genom flaskpost. På det sättet vill de visa hur livet ser ut i en demokrati. Jung Gwang II känner inte till någon annan organisation som skickar över just CSI.

Enligt Jung Grang II börjar en förändring märkas i Nordkorea, där allt fler tar ställning mot Kim Jong-Un, skriver Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!